Росію "послали" на три літери: Саудівська Аравія рекордно збільшує видобуток нафти

У Сполучених Штатах наполягають на коридорі у $50-60 за барель. Стратегічний союзник діє - угода з Москвою невільована.

Саудівська Аравія різко збільшила видобуток нафти після серії переговорів з США, які зажадали збільшити пропозицію на світовому ринку і припинити маніпулювання цінами, передають Патріоти України з посиланням на закордонні ЗМІ.

В червні державна нафтової компанія королівства Saudi Aramco наростила виробництво на 330 тисяч барелів на добу, повідомляє Bloomberg з посиланням на дані по танкерних відвантаженнях і джерела в галузі. Стрибок видобутку став безпрецедентним з 2013 року, а її загальний обсяг - 10,3 млн барелів в день - максимально більший за два останні роки.

Майже вся нова нафта пішла на експорт: його обсяги в червні збільшилися на 320 тисяч барелів на добу і встановили рекорд з лютого 2017 року - 7,47 млн барелів в день. В результат вже в червні Saudi Aramco вийшла за межі квоти, відведеної їй угодою ОПЕК, і щодня качала на 240 тисяч барелів більше, ніж вимагала угода з Росією.
Таким чином, країни-учасниці нафтового пакту, в рамках якого більше двох десятків експортерів погодилися скоротити видобуток на 1,8 млн барелів в день, були поставлені Ер-Ріядом перед фактом: видобуток в королівстві вже росте, і питання лише в тому, чи готові вони приєднатися до цього тренду.
За результатами переговорів у Відні, нагадаємо, було прийнято рішення додати на ринок 1 млн барелів на добу додаткового видобутку, щоб не допустити дефіциту сировини через колапс нафтової промисловості Венесуели, яка втратила третину виробництва за останні півтора року, і санкцій проти Ірану, які загрожують виключенням ісламської республіки з ринку «чорного золота».
Саме на стільки, за даними Bloomberg, вимагали збільшити видобуток США - в кінці травня американські чиновники провели непублічні переговори з близькосхідними союзниками. Минулого тижня президент США Дональд Трамп заявив про успішні переговори з Королем Саудівської Аравії Салманом Аль Саудом, за результатами яких, за словами Трампа, монарх погодився збільшити видобуток на 2 млн барелів в день.
Хоча Білий дім пізніше спростував твіт Трампа, на ділі саудівці дійсно тестують рекордне включення вільних потужностей, сказала Bloomberg головний аналітик Energy Aspects Амріта Сен: в минулому місяці Saudi Aramco в тестовому режимі роздували видобуток до 11 млн барелів в день.
Поки саудівські поставки лише компенсують провал з боку інших членів ОПЕК: сумарний видобуток по картелю в червні зріс лише на 30 тисяч барелів в день, до 31,83 млн барелів.
За даними Bloomberg, ще на 60 тисяч барелів на добу скоротився видобуток у Венесуелі, на 120 тисяч барелів - в Анголі. Близько третини видобутку, або 300 тисяч барелів в день - втратила Лівія, де через напади бойовиків були закриті ключові експортні порти. На початок липня видобуток в країні впав на 850 тисяч барелів в день, повідомила Національна нафтова компанія країни (NOC).
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...