РосЗМІ розкрили резонансні деталі загибелі російських військових у Сирії

Єдиною причиною взяття в полон російських найманців є бандитські розбірки за право володіння нафтовими родовищами.

Російські журналісти дізналися обставини, при яких бойовики "Ісламської держави" (ІДІЛ) захопили в полон двох російських найманців в Сирії. Про це пише "Новая газета", передають Патріоти України.

На початку вересня в місто Еш-Шола, який знаходиться на трасі Дейр-ез-Зор — Пальміра, увійшли підрозділ сирійської урядової армії і відділення десантно-штурмової роти "ПВК Вагнера".

Однак 28 вересня бойовики ІДІЛ почали масштабне контрнаступ, фактично одночасно атакувавши блокпости по всій ділянці траси Пальміра — Дейр-ез-Зор.

За словами джерел видання, організували контратаку федаїни (колишні співробітники спецслужб Саддама Хусейна), а самим бойовим діям передували сепаратні переговори лідерів курдських воєнізованих формувань "Пешмерга" з лідерами "Федаїнів Саддама" — найбільш професійна і боєздатна частина ІДІЛ.

Сторони домовилися про тимчасове перемир'я, що дозволить ІДІЛ перекинути сили до Дейр-ез-Зор з метою не допустити сирійську армію, посилену "ПВК Вагнера" та групами російського спецназу за підтримки авіації ВКЗ Росії і ВПС Сирії, на лівобережжі Євфрату і взяти під контроль нафтові родовища Умар і Танак, де ісламісти щодня видобувають до 20 тисяч барелів нафти. У довгостроковій перспективі ці родовища повинні були дістатися курдам.

28 вересня мобільні групи федаїнів напали на блокпости на трасі Пальміра — Дейр-ез-Зор. Сирійська армія стрімко відступили, кинувши бійців "ПВК Вагнера". Зазначається, що підтримка з повітря фактично відсутня, оскільки бойовики ІДІЛ атакували блокпости одночасно в декількох десятках точок. У результаті наступу ісламісти захопили кілька населених пунктів вздовж траси, включаючи Еш-Шолу, де і потрапили в полон громадяни РФ Роман Заболотний і Григорій Цуркану.

Раніше російські ЗМІ писали, що нафтові родовища, контрольовані ІДІЛ, після визволення цих територій від ісламістів будуть освоюватися російською компанією ТОВ "Євро Поліс".

Дана фірма і міністерство нафти та мінеральних ресурсів Сирії в грудні 2016 року підписали меморандум, згідно з яким "Євро Поліс" зобов'язується звільнити захоплені бойовиками "нафтові і газові родовища, переробні заводи, інші об'єкти нафтогазової інфраструктури", а потім забезпечити їх охорону. У свою чергу, уряд Сирії зобов'язався розрахуватися з російською компанією, перераховуючи їй чверть доходів звільнених з родовищ. Також Дамаск зобов'язався окремо оплатити витрати на бойові дії по звільненню нафтових і газових родовищ. Компанія "Євро Поліс" афілійована з відомим петербурзьким бізнесменом Євгеном Пригожиним.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...