Розпаду недоімперії не буде: "У Росії не залишилося "сильних націй", що прагнуть до незалежності", - Портников

У Росії формується шовіністична політична нація, тому крах режиму президента Володимира Путіна не приведе до розвалу Російської Федерації.

Віталій Портников

Таку думку висловив політичний оглядач Віталій Портников, передають Патріоти України.

Журналіст пояснив, що в Росії не залишилося "сильних націй", що прагнуть до незалежності, а процес асиміляції національних меншин у РФ прискорився після розпаду СРСР. "Навіть якщо Росія втратить Чечню і ще якусь частину Кавказу, вона уникне тотального розвалу. У 90-ті Чечня була тригером розвалу РФ, а так вона стане просто епізодом. Це не одне й те саме. У цьому сенсі треба сказати, що російський шовінізм переміг... Твердо говорити, що Росія розвалиться по кордонах своїх національних республік, як говорили в 90-ті роки, я думаю, що це помилкова думка", – зазначив він.

Портников додав, що після краху режиму РФ може вибрати азіатський або європейський шлях розвитку. "Європейський вибір кращий для Німеччини, гірший для нас. Азійський вибір кращий для нас, гірший для Німеччини. Якщо Росія зробить вибір на користь Європи й демократизується, то нам не вдасться стати однією з найважливіших країн Східної Європи. Ми будемо однією із серединних держав у цьому великому блоці. Росія буде провідною країною Східної Європи, не Україна", – пояснив журналіст.

Він зазначив, що "європейська" Росія зробить Україну "незначною", зате Німеччина отримає партнера, який сприйматиме Європу як вона сама. А проамериканським Україні та Польщі буде складно протистояти блоку з РФ, Німеччини та Франції. "Але я вважаю більш вірогідним шлях, коли Росія вибирає євразійський шлях розвитку. Це для нас кращий варіант. Тоді ми межуємо просто з геополітичним Китаєм, із блоком китайських країн, у якому Росія відіграє периферійну роль. А ми відіграємо периферійну роль у Європі. Якщо Росія водночас не буде агресивною державою, а вона, найімовірніше, не буде агресивною, бо її курс визначатимуть у Пекіні, а не в Москві... Тоді ми здобудемо всі вигоди від цього кордону з Китаєм", – підсумував Портников.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...