Розвод Кремля, або Чому, попри введення в експлуатацію Кримського мосту, півострів продовжує занепадати

Кримчани покладали великі надії на Керченський міст, але він не вирішив жодну економічну проблему.

На Керченський міст і дорогу до нього Кремль витратив більше $6 млрд, але після відкриття об'єкта ціни на півострові зросли, турпотік майже не змінився, а економіка регіону продовжила своє піке, передають Патріоти України.

Відзначається, що російська журналістка Олександра Єфименко, яка нещодавно побувала в Криму, розповідає, що кримчани з нетерпінням чекали введення моста в експлуатацію. Об'єкт, обіцяний жителям окупованого півострова самим президентом Росії Володимиром Путіним, виглядав для них вирішенням всіх проблем.

"Єфименко пояснює: на півострові — високі ціни на продукти, мало туристів, не працюють нормально банки, немає мережевих торгових гіпермаркетів та інше. Москва і місцеві кримські "урядовці" частково пояснювали всі ці проблеми відсутністю зручного сполучення з РФ. І міст через Керченську протоку, що виявляє собою прямий зв'язок з материкової Росією, Кремль підносив як чарівну пігулку, яка може разом вирішити всі складні питання. Кримчани повірили в це. Міст будували довго — лише в середині травня цього року його здали в експлуатацію. Зробив це особисто Путін, проїхавши по мосту за кермом помаранчевого КамАЗ. Минуло два місяці. Що далі? У Єфименко є відповідь. “Нічого. Від слова "зовсім". Це незважаючи на те, що тема мосту чотири роки не йшла з екранів ТБ", - сказано в повідомленні.

“Чекали міст з нетерпінням — а тепер тиша. Вже навіть кримська влада почала говорити: міст проблем не вирішить, ще він такий дорогий, треба якось відбивати вартість, так що нічого не подешевшає", - говорить з цього приводу севастопольчанка Євгенія.

Зараз об'єкт працює в обмеженому режимі — по дві автомобільні смуги в кожну сторону. Залізничні шляхи завершать у наступному році. Але потім, як обіцяє російська влада, міст досягне максимальної пропускної спроможності.

Причому спочатку міст планували витратити 24 млрд руб., але в процесі будівництва його кошторис подорожчав в 10 разів і дістався до відмітки в 250 млрд руб. Левова частка коштів потрапляє до росіян, особливо до головного підрядника будівництва мосту — мільярдера Аркадія Ротенберга, близького друга президента РФ Володимира Путіна. Кримчани не отримали з мосту підрядів, але образило подібне небагатьох.

Проте жителі півострова не отримали і "манни небесної" — і це відчули буквально все. Севастопольчанка Євгена пояснює: серед її земляків була сильна віра в те, що разом з мостом прибудуть, зокрема, і великі торгові мережі. Їх поява, мовляв, і здешевить більшість товарів. Але — ні: за даними місцевих джерел, ТРЦ на півострові роблять рівно протилежне — закриваються. Ще один кримський парадокс: прямий зв'язок з РФ з'явився, продукти поставляти стало простіше, але з травня ціни на основні з них виросли десь на 20-30%. Адже на півострові і без того все було дорого — з вартістю страв з кримськими магазинами змагалися хіба що дорогі (як для Росії) московські торгові центри. За червневими (тобто вже після відкриття мосту) даними Кримстату, 1 кг яловичини без кістки коштував на півострові в середньому 435 руб. (183 грн). В українських супермаркетах ціна аналогічного м'яса — 129 грн. Вершкове масло в окупованому регіоні варто 528 руб. (222 грн за кілограм, а в Україні — 150 грн. При цьому середній розмір фактичних заробітних плат в Криму коливається в межах 15 тис. руб.— це приблизно 6,7 тис. грн.

Експерти впевнені: міст у будь-якому випадку не зробить життя кримчан красивіше і дешевше. По-перше, сам по собі він малоефективний - міст просто приведе до Керчі.

За словами Олександра Клименка, експерта Майдану закордонних справ, міст просто трохи покращує логістику. На Керченській поромній переправі і так працює 19 поромів, які цілком успішно доставляли на півострів не тільки продукти, але і будматеріали.

Міст не вирішує жодну економічну проблему, уточнює Олексій Стародубов, директор Кримського експертного центру. І не вирішить, навіть якщо підвести до нього всі потрібні дороги. І причина — у внутрішніх проблемах самого окупованого регіону.

Журналістка Єфименко довго жила на півострові і звикла до того, що наявність туристів в місті можна помітити не тільки з того, скільки людей на пляжі, але і по заповнюваності автобусів, торгових місць, зон відпочинку. Зараз, оцінюючи всі ці моменти, вона впевнено говорить: туристів стало помітно менше, ніж до 2014-го.

Олександр Лієв, екс-міністр курортів і туризму Криму доокупаційних часів, вважає: турпотік у перший рік відкриття мосту збільшиться незначно, на 100 тис.— до 1,6 млн осіб. "При Україні", за його словами, півострів брав за рік близько 6 млн відпочиваючих.

За даними Асоціації туроператорів Росії (АТОР), в 2018-му середній цінник на путівки в окупований регіон виріс на 48%. Найдешевший тур з Москви на двох у Феодосію коштує 37 тис. руб., а подібний вояж на острів Крит — 36 тис. руб.

І в Криму дійсно накопичуються проблеми з вивезенням сміття, з викидами стічних вод в море. А кращі пляжі закривають парканами спецсанаторії різних російських відомств. У підсумку півострів не витримує конкуренції з іншими світовими курортами — Туреччиною, Єгиптом.

"Крим перетворився на "російську провінцію" — проблемну і вкрай залежну від Москви",— говорить Клименко. У 2017-му, на четвертому році окупації, місцеві доходи помітно скоротилися, і Крим тепер сильно залежить від зовнішніх дотацій. Помирає сільське господарство і промисловість, в рази скоротилася туристична галузь. Успішний лише держсектор. А тому регіон став вкрай чутливим до загальноросійських проблем", - наголошується в статті.

І місцевим підприємцям стає все важче. “У Росії давно зрозуміли, що народ — це друга нафта. Тому качають з людей гроші, поки санкції та інші відмовки",— каже кримський підприємець Віктор.

Крім цього, Крим накриває і глобальна проблема — брак води. Дослідження показують: півострів перетворюється в пустелю — пропадає рослинний покрив.

Джерело: Новое время
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...