Румунія хоче переписати історію заради захоплення Молдови

Екс-президент Румунії Траян Басеску подасть на затвердження парламенту країни декларацію про денонсацію пакту Молотова-Ріббентропа, який, за його словами, привів до передачі території Молдови до складу СРСР.

Про це повідомив молдовський інтернет-портал «Блокнот», передають Патріоти України.

«Я, як президент (в Румунії це звання залишається за президентами після відставки - ред.), засуджую пакт Молотова-Ріббентропа. І маю намір наступного тижня подати в парламент Румунії проект декларації, підписаний мною і іншими депутатами парламенту, про денонсацію цього пакту і його наслідків. Ми зобов'язані це зробити», - цитує видання заяву Басеску румунському телебаченню.

За словами румунського політика, внаслідок пакту в складі Радянського Союзу виявилися кілька держав. «Три країни Балтії вийшли зі складу Радянського Союзу і стали незалежними членами ЄС і НАТО, Польща стала державою, інтегрованою в ЄС і НАТО. А Румунія втратила Бесарабію, але так все і залишилося», - зазначив Басеску.

У минулому році румунський політик був обраний почесним головою молдовської Партії національної єдності, створеної в Кишиневі з метою просування ідей уніоністів (так називають тут прихильників об'єднання з Румунією - ред.). Разом з активістами формування він агітує в населених пунктах Молдови за об'єднання двох країн і проводить зустрічі з виборцями напередодні майбутніх в 2018 році парламентських виборів в цій республіці. «Ми увійшли в ЄС, і у нас є перспективи процвітання, тому нашою метою повинно бути возз'єднання країни. Я не кажу про території України, мова йде тільки про відновлення кордону Румунії по Дністру», - сказав Басеску, пояснивши тим самим, що Бухарест не претендує на Придністров'я.

За подібні висловлювання політика засудив президент Молдови Ігор Додон, який позбавив Басеску молдовського громадянства, а також зажадав від уряду заборонити йому в'їзд в країну.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...