Ryanair: Як не вскочити в халепу і максимально заощадити (фото)

Відомий ірландський лоукостер Ryanair може змусити конкурентів знизити ціни на авіаквитки в Україні.

Однак, як розповіли авіаексперти, за дешеві польоти доведеться серйозно боротися. Бюджетні авіакомпанії беруть плату буквально за все, навіть за можливість витягнути ноги біля вікна або провезти з собою покупки з duty-free, передають Патріоти України.

Що потрібно знати, купуючи "копійчаний" квиток - читайте у матеріалі.

Не чекайте квитків по 25 євро

3 вересня довгоочікуваний Ryanair виконав свій перший пробний рейс з України - Київ-Берлін. З другої спроби ірландська авіакомпанія таки зайшла в країну. Експерти кажуть: не варто очікувати, що із заходом великого лоукосту ціни на авіаквитки суттєво подешевшають. Але завдяки конкуренції польоти до Європи все ж таки стануть доступними.

"На тих напрямках, де Ryanair конкуруватиме з іншими авіакомпаніями, ціни дійсно можуть знизитися. Сказати точно, скільки коштуватимуть квитки - неможливо. Це знає тільки менеджмент авіакомпаній, для всіх інших це комерційна таємниця. Визначають ціну за складним алгоритмом, враховуючи історію цін і попит", - повідомляє екс-заступник міністра інфраструктури Олександр Кава.

Директор Центру транспортних стратегій Сергій Вовк вважає, що поява Ryanair серйозно посилить конкуренцію на ринку авіаперевезень.

"Цей бренд - дуже хороший фактор подразнення для ринку. Він змусить інші компанії реагувати. А ключовий момент конкуренції, звичайно, ціни. Розраховувати на те, що всі квитки стануть по 25 євро - не варто. Це занадто оптимістично. Звичайно, спочатку компанія поводитиметься агресивно, але поступово вийде на ринковий рівень. Тому ціна в 50 євро можлива лише за дуже раннього бронювання квитків. Але інші компанії також реагуватимуть", - пояснив нам Вовк.

Він навів приклад угорської авіакомпанії WizzAir, яка вже заявила, що збільшить кількість літаків в Україні.

Ми порівняли, скільки коштують польоти Берлін-Київ-Берлін у різних авіакомпаніях 8 жовтня з поверненням 10 жовтня. Так от, квиток туди і назад Ryanair коштуватиме 3282 грн (тільки з ручною поклажею). Квиток WizzAir 4351 грн (без ручної поклажі і без багажу), і квиток МАУ 4341 грн.

Доплатите буквально за все

Щоправда, як кажуть всі експерти, пасажири повинні розуміти, що купивши дешевший квиток, ви жертвуєте комфортом, а за будь-який додатковий сервіс або послугу доведеться доплачувати. В результаті ціна може зрости.

"Не секрет, що часом вартість багажу в лоукості може перевищувати ціну квитків. Такі випадки бувають, особливо якщо ви реєструєте багаж в аеропорту", - каже Олександр Кава. Наприклад, у компанії Ryanair реєстрація багажу до 20 кг онлайн заздалегідь (не пізніше 4 годин до вильоту) коштує 10-50 євро, а в аеропорту - 25-50 євро.

А з 1 листопада правила провезення ручної поклажі Ryanair стануть жорсткішими - з собою в літак безкоштовно можна буде взяти лише одну сумку розміром 40Х55х20 см. Якщо хочете взяти ще й маленьку сумочку, доведеться доплатити за послугу Priority Boarding 6-8 євро. Причому навіть якщо ви зробите покупку вже у duty-free, вам все одно доведеться все упакувати в ручну поклажу.

Ну а якщо ви вирішите взяти з собою, наприклад, лижне екіпірування, то з вас зажадають 40-50 євро, за музичний інструмент - 50-60 євро. Також беруть гроші за вибір конкретного місця в салоні літака, місця біля вікна або в ряду біля аварійного виходу, де можна витягнути ноги - приблизно 10 євро.

Здати квиток неможливо. А за зміну дати, маршруту зажадають 30-40 євро онлайн або 45-60 євро в аеропорту. За виправлення помилки в імені або прізвищі - 110 і 160 євро відповідно.

Так що дешево летіти в лоукості можна лише з маленькою сумочкою і якщо ви ні на що не претендуєте.

Олександр Кава також згадує, що одного разу він купив дешевий квиток на лоукост, проте з усіма доплатами за багаж та інше, ціна зросла вдвічі.

За словами Сергія Вовка, для таких компаній навіть обладнають спеціальні салони літаків - іноді великим або високим пасажирам дуже важко розмістити ноги між сидіннями, місця просто не вистачає. А дуже великим пасажирам навіть доводиться доплачувати за друге місце.

Також часто дешеві лоукости мають не дуже зручний графік вильоту - вночі або пізно ввечері.

"А приземляються такі літаки не в аеропорту потрібного вам міста, а в сусідньому містечку за 20-50 км від мети вашої поїздки. І щоб дістатися готелю в центрі міста, вам доведеться витратити гроші на таксі, поїзд або автобус", - каже Вовк.

Щоб заощадити, треба не лише за кілька місяців замовляти квиток, але і пам'ятати - польоти у п'ятницю, суботу та неділю завжди дорожчі, ніж у будні дні. Також не буває дешевих тарифів на свята.

Поради мандрівників

Досвідчені мандрівники радять вмикати у браузері режим інкогніто, коли ви починаєте купівлю авіаквитків у інтернеті. Авіакомпанії можуть відстежити історію ваших покупок, і з'ясувати, що ви вже не вперше користуєтеся їхніми послугами. Отже, ви зацікавлені, тому ціну можуть трохи завищити.

Також є спостереження, що якщо ви купуєте квиток з дорогого гаджета або комп'ютера, то ціна також може бути вищою. Краще навіть займатися пошуком квитка з одного комп'ютера, а здійснювати купівлю вже з іншого.

Обов'язково зважуйте і вимірюйте вашу ручну поклажу, щоб не довелося за неї доплачувати вже в аеропорту. "Я летів з Берліна до Києва у травні на лоукості, саме закінчив навчання. Насилу запхнув у рюкзак зимову курку, в рукава напхав білизну, шкарпетки, футболку. І тут мені в аеропорту кажуть - перевантаження 2 кг. Дістаю я свою куртку і одягаю на себе. З одного рукава висять шкарпетки, з іншого футболка визирає. Службовець аеропорту подивився і каже, формально - ви праві. І пропустив", - розповів колишній студент Микита Петрик.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...