Рибальська удача, коровай для пічника, горщик під шипшиною та інші народні прикмети 8 червня

На Карпов день добре ловляться коропи.

У церкві 8 червня вшановують пам'ять Карпа, який був одним з учнів святого Павла, повідомляють Патріоти України.

Про життя цієї людини відомо дуже мало, оскільки він не надто часто згадується в священних книгах. Народ же, завдяки схожості імені святого з назвою риби, швидко зв'язав цей день з рибальством. Так прийнято вважати, що на Карпов день добре ловляться коропи. Ось чоловіки в цей день ходили і ходять на риболовлю. Рибалки завжди намагалися молитися Карпу про хороший улов.

Крім Карпа, церква 8 червня також шанує пам'ять апостола Алфея, який точно так само, як і Карпо, проживав приблизно в I столітті. Відомостей про його життя також практично немає. Відомо тільки, що він проповідував віру в Христа і допомагав незаможним.

На Карпа в будинок запрошували пічника для того, щоб оглянув і, в разі необхідності, підправив піч. Після роботи пічника пригощали короваєм. Ще один шмат короваю 8 червня обов'язково клали за піч, щоб погодувати домовика, адже його потурбували під час ремонту. Прийнято було ставитися до пічника з великою повагою, оскільки саме від його роботи залежало, наскільки тепло і затишно буде в будинку, особливо, взимку.

Крім того, 8 червня ставили горщики і миски під квітучі кущі шипшини - вважалося, що це допомагає позбавити посуд від неприємного запаху. Люди 8 червня також намагалися подихати ароматом шипшини, оскільки вірили, що це допомагає позбутися великої кількості хвороб і захиститися від недуг.

У цей день звертали увагу на комарів: якщо багато комарів, то кінець червня буде теплим, але дощовим.

У цей час починають цвісти пізні сорти сливи, а з 8 по 15 червня прийнято сіяти насіння зимової редьки, капусти броколі, ріпи.

Народні прикмети на 8 червня

Багато комарів 8 червня - остання декада літнього місяця буде теплою, але варто очікувати опадів

Хороший урожай щавлю 8 червня - літо буде теплим

Жаби голосно квакають - прикмета того, що варто чекати дощів найближчим часом.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...