Саакашвілі – 50: Найцікавіші факти із життя політика (фото, відео)

Третій президент Грузії та лідер "Руху нових сил" Міхеїл Саакашвілі 21 грудня святкує свій день народження: йому виповнилося 50 років.

Сайт "24" пропонує згадати, чим прославився цей політик, передають Патріоти України.

"Золотий хлопчик" Міша

Народився Міхеїл Саакашвілі у вельми шанованій родині. Його батько Ніколоз був відомим у Грузії лікарем, а мати Гіулі Аласанія – професором історії. Цікавим є і той факт, що Мішико з’явився на світ у один день з іншим відомим уродженцем Грузії – тираном Йосипом Сталіним, і у молоді роки навіть цим пишався.

У дитинстві Саакашвілі був круглим відмінником і закінчив школу з золотою медаллю. Можливо, так на нього вплинув дядько, який працював у радянській місії в ООН і фактично займався вихованням свого племінника. Вплинув авторитетний родич і на захоплення майбутнього президента Грузії мовами – саме з його вказівки Міхеїл ще у рані роки почав вивчати англійську та французьку: у майбутньому політику це дуже знадобилося. Маленький Міхо захоплювався плаванням, музикою, баскетболом, займався і в шкільному театрі та навіть намагався зняти рімейк відомого телесеріалу "Спрут".

У підсумку талановитий хлопчина без проблем вступив до Інституту міжнародних відносин Київського національного університету імені Шевченка, а конкурс у 1985-му був шаленим – щонайменше 20 осіб на місце. Чому він обрав Київ, а не Москву? За словами його одногрупників, якість освіти нічим не відрізнялася, проте вже тоді у білокам’яній за вступ вимагали чималеньку суму – 50 тисяч рублів, натомість у Саакашвілі була непогана підготовка, щоб вступити без хабара та завдяки знанням.

Це він і довів під час навчання, ставши одним із найкращих студентів курсу та беручи участь ледь не у всіх заходах, які організовували міжнародні інституції. Показав Саакашвілі, що може багато також під час захисту курсових і диплому, оскільки робив це англійською мовою.

Мав Мишко і не менш талановитих однокурсників – зокрема, з ним разом вчилися політолог Віталій Бала та колишній очільник Львівської ОДА екс-регіонал Василь Горбаль. Крім того, під час навчання у виші Саакашвілі познаймився з чинним українським президентом Петром Порошенком.

Закінчивши Київський університет, Саакашвілі повернувся на Батьківщину та отримав роботу в державному комітеті захисту прав людини, де працював юристом-консультантом. Згодом він здобув грант на навчання у Страсбурзькому Міжнародному інституті прав людини та опісля став стипендіатом Держдепартаменту США, що дало йому змогу здобути ступінь магістра права в Колумбійському університеті. Також чинний лідер "Руху нових сил" навчався в Університеті Вашингтона, стажувався в Академії європейського права у Флоренції та в Гаазькій академії міжнародного права.

Батоно Міхеїл

Увірвався Міхеїл Саакашвілі у грузинську політику стрімко та миттєво, немов буревій. Тоді сонна пострадянська Грузія навіть не усвідомлювала, що політик може бути настільки яскравим і резонансним. Спочатку депутат, потім представник Грузії в ПАРЄ та міністр юстиції пробуджував країну ледь не щодня: збирав книги для тюремних бібліотек, своїм прикладом закликав чиновників здавати кров для перевірки на наркотики, переконував членів уряду погодитися на конфіскацію палаців і мільйонів у самих себе.

Спершу Саакашвілі підтримував на той час чинного президента країни Едуарда Шеварднадзе та навіть був його улюбленцем, проте за кілька років став його чи не найзапеклішим опонентом, очоливши Революцію Троянд, що у підсумку дала йому шлях на президентський трон, на який він сходив двічі.

І почалися в Грузії реформи. Окрім зміни влади, відбулася в країні і зміна прапора. Також Саакашвілі вдалося побороти корупцію, розбудувати грузинські міста, залучити іноземні інвестиції та створити поліцію світового зразка. Щоправда його противники наголошують, що водночас зросла ціна на нерухомість і корупція з низів перекочувала до верхівки. Крім того, його звинувачують у силових розгонах мітингів. Але якби там не було, реформи Саакашвілі нарекли "грузинським дивом". За словами відомого російського підприємця Євгена Чичваркіна, до позитивних перетворень є причетним не лише Саакашвілі, а також міністр економіки Бека Бендукідзе та міністр внутрішніх справ Іване Мерабішвілі: один створював економічне диво, а другий всіх садив, натомість колишній очільник Одеської ОДА усіх прикривав.

Роль кровожерливого Путіна у житті Саакашвілі

"Нам не потрібна Росія як ворог. Нам потрібна Росія як друг, як сильний союзник. Сьогодні я хочу протягнути Росії руку дружби від імені грузинського народу. І я хочу, щоб ця дружба розвивалася та затверджувалася."

Такі слова виголошував Міхеїл Саакашвілі під час першої своєї інавгурації. І, можливо, таке прагнення дружити з природженим агресором зіграло з ним у майбутньому злий жарт. Потім з боку Росії почалися не лише заборони грузинського вина, сирів і навіть артистів, а й прототип війни на Донбасі – захоплення Південної Осетії та Абхазії. Хоча збройне протистояння тривало лише 5 днів, однак російські танки ледь не дійшли до столиці Тбілісі, і у місті почалася паніка. Президент своєю чергою всіх запевняв, що його війська є готовими до оборони. У підсумку Путін задовольнився лише анексією частини Грузії.

Це протистояння дуже нагадує конфлікт на Сході України: зі своїми сепаратистами, гібридною та інформаційною війнами, а також занепокоєнням з боку світової спільноти. Воно триває й досі, в тому числі і з боку самого Саакашвілі, який за найліпшої нагоди поривається вколоти вічного господаря Кремля.

Саакашвілі та Україна

Вперше Україна дізналася про Саакашвілі в 2003 році, коли той у Грузії очолив мирну Революцію Троянд. Проте ближче з ним українці познайомилися вже під час своїх протестів проти пострадянського синдрому – Помаранчевої Революції. Тоді Міхеїл стояв на Майдані та підтримував тодішнього кандидата у президенти Віктора Ющенка. Крім того, він ділився з українськими політиками і своїм досвідом щодо змін і як організувати революцію. До прикладу, як розповідав Саакашвілі у своїй книзі "Пробудження сили", він навіть вчив чинного президента Петра Порошенка.

"Був чоловік, якого я знаю зі студентської лави – Порошенко. Він зацікавився саме цими моїми словами. І після зборів попросив розповісти, як робити революції. Я почав перераховувати: знадобляться намети, рок-групи, теплий одяг, якийсь бренд треба придумати. Він все це записав."

Згодом доля звела політиків іще раз. Після закінчення другого президентства у Грузії та звинувачення з боку нової влади у фінансових махінаціях Саакашвілі змінив політичне поле. Посприяла цьому і Революція Гідності, під час якої він повернувся на український Майдан, а після успіху Революції почав створювати "українське диво".

Спершу Саакашвілі став радником Порошенка, а потім гарант надав йому українське громадянство та зробив очільником Одеської обласної адміністрації. Почав реформувати Україну він знову дуже гучно: були і руйнування бульдозером незаконних будов на пляжах Одеси, і боротьба з корупцією на Одеській митниці. Імовірно, останнє і стало яблуком розбрату між ним і фактично усім політичним істеблішментом України. Зокрема, політик звинувачував тодішнього прем’єра Арсенія Яценюка та його "Народний фронт" у блокуванні роботи міністра економрозвитку Айвараса Абромавічуса, а сірого кардинала Банкової Ігоря Кононенка – у тіньових схемах, пов’язаних з Одеським припортовим заводом.

Крім того, Саакашвілі виступив за призначення головою Одеської митниці представниці своєї команди Юлії Марушевскої та весь час перебування її на посаді критикував очільника ДФС Романа Насірова і здійснював заклики щодо його звільнення.

А потім сталося те, що всі і так прекрасно знають – Порошенко звільнив Саакашвілі з посади голови Одеської ОДА та забрав у нього громадянство. Були ще арешти та суди. Натомість Саакашвілі, замість того, щоб втрачати рейтинг, здобув ще більше популярності та створив власну партію "Рух нових сил".

Найгучніші скандали та курйози за участю Саакашвілі

Краватка

До української кар’єри Саакашвілі всі знали завдяки випадку з краваткою, коли він її почав жувати у ефірі BBC. Сам же політик не дуже любить згадувати цей інцидент і вважає його дурістю. Хоча зрозуміти тодішній нервовий стан політика можна – ефір відбувався у серпні 2008-го, за кілька днів після "завершення" військового протистояння у Південній Осетії.

"Бебебе" від Авакова

У грудні 2015-го прямо на очах українського президента з Саакашвілі влаштував словесну перепалку міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, а причиною стала корупція, точніше кожен хотів довести, що він з нею бореться найкраще та є більшим українцем. Після взаємних обвинувачень урядовець кинув в очільника Одеської ОДА стакан з водою.

Хто живе на даху

Свіжий випадок, який трапився у 2017 році. Під час першої спроби затримати Саакашвілі, співробітники СБУ навідалися до нього додому. Але той утік від них на дах. Зрештою, спецпризначенці оточили політика та повільно провели його до виходу.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...