Санкції, які вбивають: Істерика, що охопила чиновну Москву, пов'язана з декількома обставинами, - блогер

Американські санкції знову поставили перед російським керівництвом два одвічні питання: що робити? і хто винен?

Про це пише у своєму блозі Юрій Райхель, передають Патріоти України.

"На друге вже відповів найбільш високопоставлений блогер Росії - прем'єр-міністр Дмитро Медведєв у Facebook. Там само він постарався відповісти і на перше питання, але якось не дуже переконливо.

«По-перше, надії на поліпшення наших відносин з новою американською адміністрацією - кінець. По-друге, Росії оголошено повноцінну торгову війну. По-третє, адміністрація Трампа продемонструвала повне безсилля, найбільш принизливим чином передавши виконавчі повноваження Конгресу. Це змінює розклад сил у політичних колах США».

Медведєв демонструє повне нерозуміння системи поділу влади, а також стримувань і противаг, які є наріжними каменями американської державної і політичної системи.

У зв'язку з цим пригадується анекдот. Сидять Лев і Бик, розмовляють. Дзвонить телефон, і Лев відповідає: «Так, люба, обов'язково, люба, скоро буду, люба». Бик дивується: «Ти ж цар звірів, і так принижуєшся. Ось я прийду додому, хрясь по столу - і все тихо». Лев відповідає: «Розумієш, у тебе дружина Корова, а у мене – Левиця».

Це в Росії парламент перетворився на принтер з видання законів, які прийшли з адміністрації президента. Ніякого поділу влади там немає і ніколи не було, тому в Москві щиро не розуміють, хто у Вашингтоні є господарем у їх розумінні.

Ніяких повноважень Трамп конгресу не передавав, а законодавці діяли виключно в рамках, визначених конституцією ще з часів батьків-засновників Джефферсона і Медісона.

Так що з визначенням винних у прийнятті санкцій все в повному порядку. Їх призначено: це безсилий у своїх діях Трамп і злісний конгрес, який перебуває в антиросійській істерії.

Набагато складніше з відповіддю на перше питання: що робити? Ось тут знайти її виявляється дуже складно.

Медведєв вважає, що оголошено торгову війну. Однак: «Ми спокійно продовжимо роботу з розвитку економіки і соціальної сфери, будемо здійснювати заміщення імпорту, вирішувати найважливіші державні завдання, розраховуючи насамперед на себе. Ми навчилися це робити за останні роки ... У чомусь це навіть пішло нам на користь, хоча санкції - в цілому - безглузді. Ми впораємося».

Ось саме в цьому є великі сумніви. І кримська історія з турбінами Siemens - тому підтвердження. Схоже, що Росія змушена відмовитися від початкового плану будівництва електростанцій з ними і змушена перейти на менш потужні з вітчизняним обладнанням. Всі розмови, що вміємо робити не гірше, якось вже не чути. Виявляється, не вміють і скоро не навчаться.

Виникає стійке відчуття, що жодної виразної політики щодо навіть не санкцій, а й з Вашингтоном взагалі в Москві просто немає. Як у тактичному, так і в стратегічному вимірі.

Була надія, що залишиться співробітництво по Сирії між російськими і американськими військовими. Однак і тут проблема. Сирійська опозиція пішла з району Ат-Танф, і тепер ця ділянка пустелі залишилася за урядовою армією. Американці переходять до іншої тактики і просто скидають баласт у вигляді територій, які тепер немає сенсу захищати. Центр ваги американської політики в Сирії перейшов на північ і буде спрямований на підтримку курдів. Тим самим пішов останній пункт можливої співпраці російських та американських військових.

Так само і з реакцією на санкції між вежами Кремля немає єдності. МЗС пообіцяв «не залишати без відповіді» нові американські санкції. У той самий час прес-секретар Путіна Дмитро Пєсков зробив заяву протилежного характеру. «Які заходи? Нічого нового немає, вже було вжито відповідних заходів». До речі, приблизно таким чином висловився і Путін в інтерв'ю телеведучому Володимиру Соловйову.

Взагалі міркування в Москві з приводу протистояння Трампа та істеблішменту виглядають просто смішними і навіть у чомусь наївними. Американський президент є невід'ємною частиною тієї ж еліти, якщо хочете - її якоїсь частини. У них можуть бути різні думки з тих чи інших питань, але стратегічно вони завжди разом.

Істерика, що охопила чиновну Москву, пов'язана з декількома обставинами.

По перше. Нічого немає більш болючого, ніж прощання в такій драматичній формі із зовнішньополітичними ілюзіями типу «нашого Трампа». Пили шампанське, п'яніли від захвату - і ось таке хворобливе протверезіння з величезним головним болем у прямому і переносному сенсі.

По-друге. Російська влада стала жертвою власної агресивної і не дуже розумної пропаганди. Звідси елементарні помилки в прогнозах, перебільшене уявлення про вплив бізнесу на прийняття зовнішньополітичних рішень і вже відзначене повне нерозуміння механізмів роботи американської державної і політичної системи.

По-третє. Законодавчо оформлений на тривалу перспективу механізм впливу на більшу частину політичної і економічної російської еліти, яка має суттєві інтереси на Заході. Вона все більше опиняється перед фактом, що необхідно змінювати зовнішньополітичний курс і відповідно - лідера країни. Альтернативна перспектива вкрай невтішна, в першу чергу, для неї.

По-четверте. Розгубленість у Москві не останнім чином пояснюється відсутністю можливості навіть не адекватної, а хоч якоїсь відповіді США. Ні економічних, ні фінансових можливостей для цього немає і не буде в осяжній перспективі.

По-п'яте. Як продовження попереднього. Можна, звичайно, співати і захоплюватися своїми танками, які, «виблискуючи вогнем, виблискуючи блиском сталі», постачаються до Сирії та інших країн, але перспектива втягнутися в гонку озброєнь із США змушує щось смоктати під ложечкою. До того ж Трамп збільшив бюджет Пентагону навіть на більшу суму, ніж планував конгрес. Що-небудь протиставити цьому кволий, порівняно з американським, російський військово-промисловий комплекс не може. Навіть більше, Росія змушена щонайменше не збільшувати свій військовий бюджет, а швидше його скорочувати. Залишається тільки лякати своїх громадян радіоактивним попелом.

На майбутній зустрічі Лаврова з Тіллерсоном у Манілі Москва спробує дізнатися, як їй вийти, не втративши залишки гідності, зі становища, що утворилося. Буде зроблено спробу піти на поступки, бажано невеликі, в Сирії в обмін на Україну і Придністров'я.

Судячи з активності Кишинева і Бухареста, Вашингтон іти на поступки не має наміру. Від Москви будуть вимагати повного виходу з України і з лівого берега Дністра. Одразу на це в Кремлі не підуть. Спробують відігратися на нашому Донбасі, на прокладанні Північного потоку-2 і спробах спричинити розбрат між Європою і Америкою.

І знову прийде розчарування від нездійсненності повітряних замків, писаних вилами по воді."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...