Секретні приймальні та "безробітні" біографії: Журналісти проаналізували діяльність одеських депутатів

Ось і минули вже три роки повноважень депутатів Одеської міської ради. Між тим, за цей час депутати так і не навчилися писати про себе всю інформацію, приймати виборців в зручний час та звітувати перед ними.

Чим ближче до виборів, тим частіше депутати згадують про свої обов'язки перед виборцями, яким вже треба знову нести гречку та просити голоси. Журналісти на основі даних Комітету виборців України проаналізували роботу депутатів Одеської міської ради, передають Патріоти України з посиланням на Depo.Одеса.

Секретні дані депутатських біографій

За три роки для жителів міста у вільному доступі є повна інформація лише про 35 депутатів Одеської міської ради: біографічні відомості, фотокартки, дані про про місце роботи, сімейний стан та партійну приналежність. І це попри те, що для депутатів вже зробили акаунти та цілий депутатський портал, який спрощує їхню роботу. Тут можна прийняти запит, запитати чиновника, поспілкуватися з виборцями та багато чого іншого. Між тим, сторінки 29 депутатів на новому депутатському порталі залишаються не повністю наповненими інформацією. Порівняно з підсумками попереднього року, через запуск нового депутатського порталу якість наповнення інформацією знизилася: свої сторінки заповнюють практично на третину обранців менше, ніж раніше. Зате депутати не забули про себе і зареєстрували проект про збільшення депутатського фонду з 1 до 1,5 мільйонів гривень. Тепер на "добрі справи" для виборців піде близько 100 мільйонів.

Між тим, є і позитивні зміни – збільшилася кількість депутатів, які оприлюднили інформацію про час, місце проведення прийому виборців та контакти приймальнь до 62 депутатів.

Але два обранця, Володимир Кірєєв та Олексій Кісловський, так і не почали приймати виборців. Ще один депутат, Олександр Александрочкін, колишній голова Суворовської райадміністрації, у якості приймальної вказав колишнє робоче місце: там його давно нема, то ж і виборцям де-факто йти нема куди.

Позаяк збільшилася кількість депутатів, які здійснюють прийом раз на тиждень, у позаробочій, зручний для виборців час приймають далеко не всі. Тому одеситам треба кидати роботу та бігти до депутата.

Ще одеські депутати приховують свої місця роботи, сімейний стан та навіть фотокартки. Мабуть, не хочуть щоб їх впізнавали виборці.

Половина депутатів "забула" вказати частину інформації про себе. Так, відомості про місце роботи не вказала п'ята частина депутатів, причому самі недисципліновані - у фракції "Довіряй ділам" (вісім осіб), по два депутати - від фракцій "Об'єднання "Самопоміч" та "Опозиційний блок" та один - від фракції "БПП "Солідарність".

Сімейний стан приховують сім обранців, ще вісім не зазначили партійну приналежність. Можливо, вони вирішили змінити партію на наступних виборах і зараз не хочуть "світитися".

Всі на Facebook

Одним із обов'язків депутата є інформування виборців про роботу місцевої ради, її органів та роботи ради в цілому. Сучасні канали, такі як Facebook, дозволяють це робити легко й швидко, але не всі знаходять в собі сили, щоб на це піти. Якщо минулого року лише 17 депутатів активно використовували Facebook, то наприкінці третього року повноважень таких депутатів вже 20. При цьому не лише інформували про свою діяльність, а і відповідали на дописи користувачів Володимир Варещенко, Денис Григор'єв, Наталія Данилко, Лілія Леонідова ("БПП "Солідарність"), Олег Етнарович, Олександр Іваницький, Марина Лозовенко, Сергій Страшний, Олександр Шеремет ("Довіряй ділам"), Олександр Захаров, Ольга Квасницька, Ганна Позднякова, Вадим Терещук ("Об'єднання "Самопоміч""), Оксана Гончарук, Олексій Єремиця, Василь Ієремія, Віктор Новак, Лілія Рогачко ("Опозиційний блок"), Володимир Корнієнко ("УМП Сергія Ківалова"), Богдан Гіганов (позафракційний).

А ось інші тільки інформують або не інформують взагалі та не відповідають на питання виборців.

Часто депутати публікують інформацію у партійних та місцевих газетах, а також на інформаційних сайтах міста. Між тим, нерідко депутати, які обіймають посади у виконкомі та комунальних підприємствах міста, банально плутають місце роботи та депутатську діяльність. Найчастіше така ситуація спостерігалася у прибічників мера Геннадія Труханова, які роботу депутата та чиновника ототожнюють. Як наслідок, в їхніх звітах є багато робочих питань, а інформацію про роботу вони використовують для піару як депутати.

Зазначимо, що на минулій сесії міськради можна було спостерігати, ймовірно, активний старт агітації від депутатів від партії "Довіряй ділам". Вони активно доповідали програми міськради замість чиновників, які розробляли проекти. Тобто посадовці, які не будуть обиратися від фракції мера, з великою вірогідністю були "задвинуті на задній план", а депутати натомість гучно про себе заявили.

Формальні звіти та "склерозні" депутати

Хоч депутати не забували піаритися в газетах та на своїх сторінках у соцмережах, багато з них забули надрукувати звіти про свою роботу, хоч закон вимагає від них це робити, як і зустрічатися з виборцями на звітних зустрічах. Вже минуло три роки, але за минулі два прозвітували про свою діяльність лише 32 обранця.

На депутатському порталі після критики з боку громадськості до їхнього числа додалися ще вісім депутатів, але інформація про їхнє публічне звітування перед виборцями відсутня, а ці "мемуари" не відповідають вимогам закону.

Між тим, щоб спростити роботу в міській ради, започаткована практику звітування депутатами про свою діяльність в розрізі фракцій. Але деякі звіти викликали питання. Наприклад, фракція партії "Довіряй ділам" прозвітувала про свою діяльність за 2017 рік на публічному заході 28 березня 2018 року у приміщенні Одеської міської ради, тобто на режимному об'єкті.

Загалом, станом на листопад 2018 року, не прозвітували персонально про свою діяльність за другий рік повноважень 23 депутати. Більшість з них - з фракцій "БПП "Солідарність" та "Довіряй ділам".

Таким чином, за рік до виборів депутатам не завадило б активно попрацювати, аби показати виборцю, що за нього треба голосувати знову.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...