Сербія погрожує розпочати війну проти Косово

Белград хоче скликати надзвичайне засідання Радбезу ООН через рішення Приштини створити армію.

У Сербії говорять про можливість збройного вторгнення в Косово після того, як парламент напіввизнаної республіки схвалив рішення про створення власної армії. Офіційний Белград назвав крок «прямою загрозою миру і стабільності в регіоні», а в НАТО назвали косовське рішення «невчасним». При цьому в альянсі закликали сторони до діалогу, - передають Патріоти України з посиланням на The Guardian.

Сьогодні парламент Косово за участі 107 із 120 депутатів ухвалив три законопроекти, які передбачають розширення чисельності Сил безпеки республіки, яка сьогодні складається з 4 тисяч бійців. При цьому, рішення передбачають переформатування їх в регулярну, але легко озброєну армію. Політики, які представляють спільноту етнічних сербів, бойкотували голосування.

У Сербії ж наполягають, що нова армія Косово порушує резолюцію ООН, яка зупинила війну регіону за незалежність у 1998-1999 роках. При цьому, в Белграді прямо заявили, що можуть відповісти військовим вторгненням у сепаратистську провінцію. Прем’єр-міністр Ана Брнабич сказала, що це «один зі сценаріїв, які зараз на столі».

Сьогодні також радник президента Сербії Нікола Селакович заявив, що країна може відправити свої Збройні сили в Косово або оголосити регіон окупованою територією. Міністр закордонних справ Івіца Дачич прокоментував, що буде добиватися скликання надзвичайної сесії Ради безпеки ООН через рішення Приштини. У свою чергу, сербський президент Александар Вучич відвідав розташування сербських військ на кордоні з Косово, щоб «зіграти м’язами». Якщо Сербія наважиться на військову інтервенцію в Косово, це буде означати, що її армії доведеться зіштовхнутися з тисячами миротворців НАТО включно з солдатами США, які базуються в Косово з 1999 року.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...