Сергій Юрський: П'ять яскравих цитат актора про Україну

Відомий актор помер 8 лютого 2019 року на 83 році життя.

Сергій ЮрськийАктор відомий не лише гучними ролями у кіно та книгами, а і тим, як він щиро підтримував Україну від початку незалежності. У своїх заявах Сергій Юрський неодноразово критикував діяльність російської влади, спершу засуджував агресію в Чечні, згодом – в Україні, передають Патріоти України.

Юрський завжди відзначався проукраїнською позицією. Міністерство культури України включило Юрського до "білого списку" артистів, які підтримують територіальну цілісність країни і виступають проти агресії Росії, на противагу "чорному списку", що забороняє в'їзд в Україну. На 83 році життя серце артиста зупинилось. Він помер 8 лютого 2019 року. Найвідомішими ролями за участі Юрського стали ролі Остапа Бендера та Чудика.

Цитати Сергія Юрського про Україну

1. Я побував в Україні дуже давно, дуже давно, і для мене Україна – це самостійне явище. І, звичайно, небезпечно в Харкові ці слова говорити, але я вважаю, що досить болісне відродження української мови – це благо.

2. Це інша нація – дружня, історично пов'язана з Росією, але інша. Зараз Україна – це інша країна. А говорять про неї в такій тональності, як ночами в телевізійних передачах Мамонтова або Соловйова "хочемо – розгонимо, хочемо – захистимо, а російська мова там повинна бути!" Шановні, це не ваша справа.

3. З Кримом у мене пов'язано понад 30 років, і я ніколи не відчував себе там чужим. Налагодиться чи там життя? Тривожно говорити. Адже вже зараз туди не їдуть на відпочинок, а кримчани жили в більшості своїй з обслуговування туристів. А якщо говорити про саму територію ... Стародавні греки могли б дати право нинішнім грекам заявити, що споконвічні землі Греції поширюються на півсвіту. Але тут би турки почали говорити, що у них була Османська імперія, і ці землі належать їм. Зараз толерантність дратує багатьох.

4. Щодня, і все більше дивуюся і перестаю взагалі щось розуміти. Мене це вельми хвилює. Відчуття страху у мене не проходить ось уже кілька місяців. Те, що відбувається, викликає у мене не тільки почуття тривоги, а жаху і мороку.

5. Це жахлива неввічливість, це жахливе порушення не тільки правил пристойності, але і того, що створює певний баланс у світі. Можна допомагати, можна вести переговори, можна співчувати, не погоджуватися, сперечатися, але не можна в такій тональності кричати на всю нашу гігантську країну, в якій подібне знаходить відгук. Це якесь несподіваний і жахливий прояв національного безкультур'я.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...