Сергій Жадан: П'ять речей, які варто змінити в Україні

В Україні було б непогано змінити дороги, таксистів, клімат, характер і суспільну функцію поета.

Сергій Жадан

Таку думку у своєму блозі на сайті "Новое время" висловив письменник Сергій Жадан, передають Патріоти України.

За словами письменника, дороги в Україні принижують саме поняття дорожнього руху.

"Стан українських доріг свідчить про нестачу сердечності громадян, які цими дорогами користуються. Я б усюди проклав нові дороги, а згадувати старі (навіть усно, навіть як негативний приклад) заборонив би окремою постановою", – написав Жадан.

А таксисти, на думку письменника, за всі сльози, піт і нерви, мають бути люстровані.

"Жорстка люстрація без права сідати за кермо в найближчі кілька десятиліть. Навіть більше – заборона сідати в автомобіль навіть як пасажир. Без жодних компромісів і винятків. За всі сльози, піт і нерви, які вони спричиняють, за весь той сумбур, який від них доводиться чути, за всі запаски в багажниках і розповіді про російські пенсії", – зазначив Жадан.

Письменник вважає, що реформи в Україні потребує й клімат.

"Жити півроку в дощах, а півроку під пекучим сонцем – означає постійно вести напружену боротьбу за душевну рівновагу та внутрішній спокій. Жити в дощах, з розбитими дорогами й шизоїдним таксі – означає мати неабиякий запас віри, надії та любові. Якщо ці запаси не такі невичерпні, обов’язково починаються внутрішні сумніви та конфлікти. Щоби не провокувати їх – ці сумніви та конфлікти – краще просто змінити клімат. Докорінно. Скажімо, додати сонячних днів. Додати субтропіків на півдні. Додати на сході, по державному кордону, яку-небудь глибоку водойму. Скажімо, море", – написав Жадан.

Самим же українцям не завадило б додати раціональності, легкості, самоіронії.

"Разом із кліматом та службами таксі слід міняти, безперечно, сам характер. Скажімо, лишити нашу питому співучість, проте додати раціональності. Лишити душевність (не духовність, ні-ні), але додати трішки відповідальності. Трішки життєрадісності, трішки легкості, трішки самоіронї. Зовсім трішки, багато не треба. Разом із співучістю, що залишиться, це може дати дивовижні результати", – зазначив письменник.

А поетам Жадан заборонив би коментувати суспільно-важливі теми, в яких вони не тямлять, та давати різні поради.

"Я б змінив суспільну функцію поета. Офіційно заборонив би поетам коментувати зміни курсу валют, тенденції на нафтовому ринку та проблеми військово-промислового комплексу. Заборонив би говорити про світову закулісу й давати поради продюсерам, священикам та агрономам. Загалом, зробив би так, щоби поети публічно висловлювались виключно римою. Не маєш рими до слова дефолт – краще помовч. Так, принаймні, буде чесно. Почав би, ясна річ, із себе", – заявив Жадан.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...