Сезон баштанних розпочався: Цінові прогнози українських експертів

На початку серпня, коли настає пік сезону продажу кавунів, їх ціна може впасти до 1,5 грн/кг. Зараз ці баштанні фермери Херсонщини продають з полів по 2,5-3 грн/кг, і ціна продовжує знижуватися в міру дозрівання нових партій товару.

За даними "Інфо-Шувар", нинішні відпускні ціни майже в 1,5 разу нижче, ніж наприкінці минулого тижня, передають Патріоти України.

В цілому оптово-відпускні ціни на баштанні цього року приблизно на третину нижче, ніж минулого.

Однак експерт з плодоовочевого ринку Східної Європи Тетяна Гетьман не виключає, що нинішній кавуновий сезон закінчиться раніше, ніж звичайно, і вже з другої половини серпня вартість баштанних піде вгору.

Пізніх сортів кавунів аграрії посадили менше, і тому ціни на них будуть вищі, ніж торік. Тоді, за даними проекту "АПК-Інформ: овочі і фрукти", в пік сезону оптові ціни впали до 1,5-2 грн/кг, а в столиці кавуни продавалися по 2-3 грн/кг.

Втім, говорити про зрушення сезону кавунів поки що не доводиться. За словами експертів, фермери щороку аналізують ціни і загальну ситуацію, а тому наступного року можуть знову посадити більше пізніх сортів, сподіваючись, що зможуть на них підзаробити.

З одного боку, основний заробіток приходиться на ранні кавуни, але з іншого – попит на них менше, оскільки споживачі побоюються, що ранні ягоди напхані нітратами. "Продавати ранні баштанні завжди складно: українці вважають їх шкідливими для здоров'я через надлишок "хімії". Але найчастіше це не так, оскільки великі виробники дорожать своєю репутацією", – запевнила Гетьман.

Крім того, в київському роздробі за кіло кавунів просять 10-15 грн, а це 60-90 грн за невеликий кавун (зазвичай кавуни важать 6-15 кг). Тому покупці чекають, поки баштанні подешевшають.

Сезон динь в Україні також вже почався. Але вони ще дорожче, ніж кавуни. Зараз кіло дині на ринку в південних регіонах пропонується по 25 грн, а в опті на ринку "Неочікуваний" (Херсонська область) – по 12-13 грн/кг.

Подальшого зниження цін чекають не тільки рядові споживачі, а й експортери.

За даними "Інфо-Шувар", перші партії українських кавунів на експорт цього року вже вирушили до Молдови. До кінця тижня повинні піти поставки до Польщі і Прибалтики – це основні споживачів наших баштанних в ЄС, на яких припало дві третини всього торішнього експорту кавунів (понад 21 тис. т).

За словами Гетьман, на ринок ЄС зараз почнуть поставляти свій товар також Угорщина, Румунія і обійти їх можна тільки кращим співвідношенням ціна-якість. "Нашій продукції сильно заважає наявність кордону, де товар може простояти кілька днів, тоді як конкуренти зі Східної Європи таких проблем не мають. А в Європі стабільність поставок цінується ще більше, ніж ціна. Практично всі посередники працюють з європейським рітейлом, а там поставки розписані буквально по годинах", – розповіла Гетьман.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...