Шахраї запустили нову аферу в Україні

Шахраї в Україні стали ще хитрішими - тепер вони створюють копії сайтів інтернет-магазинів і вимагають передоплату за товар.

В результаті, коли клієнт перераховує гроші, аферист зникає разом із номером телефону і грошима. А в самому магазині знизують плечима - сайт не наш і таким товаром ми не торгуємо, передають Патріоти України.

Хотіла купити піаніно

Свою історію втрати грошей розповіла Катерина Іваненко з Києва. "Шахраї створили сайт з продажу піаніно, зокрема уживаних і за дуже вигідними цінами. Два дні тому здійснила передоплату 1000 грн. І продавець відразу ж зник, видалив Viber, зв'язатися з ним неможливо! Потім виявила подібне оголошення на ОЛХ, клюнула на хорошу ціну. Але не проплатила, бо мені прислали карту все з тими самими даними Ткаченка... Карт у нього багато, номер може бути іншим, а ПІБ все ті самі", - повідомила Катя.Дівчина розповіла, що часто щось продає або купує через інтернет і ніколи нічого подібного з нею не траплялося.

"Дійсно, люди просять передоплату, я їх розумію. Бо інколи покупці просто не приходять на пошту за товаром і продавцям доводиться оплачувати пересилку туди і назад. А якщо товар великий, то це дорого. А тут цілий сайт магазину з адресою, не будуть же шахраї витрачати кошти на його створення, подумала я. Тому відіслала 1000 грн. А вони ще такі психологи, кажуть, мовляв, наш магазин торгує тільки по повній передоплаті, так що потрібно відіслати всю суму. Я вже навіть хотіла кнопку натиснути і відправити гроші, але чоловік зупинив. Кажу їм - не буду повністю платити, поверніть гроші. І тоді вони зникли", - зазначила Катерина.

Але на цьому історія не закінчилася. Оскільки Катя все ж таки хоче купити своїм двом дітям цифрове піаніно, то вона зайшла на один відомий сайт безкоштовних оголошень і побачила там вигідну пропозицію.

"Розумієте, цифрове піаніно коштує близько 20 тисяч грн. А тут пропонують вдвічі дешевше. Звісно, я купилася. Тим більше автор продає багато чого, і на фото видно, що товар у нього дійсно вдома знаходиться. Наприклад, продає апарат для меду. Зв'язалася з продавцем, він теж почав говорити про передоплату. Я ще йому розповідаю, мовляв, так і так, тільки що мене обдурили, так що я в передоплату не вірю, можу тільки дати заставу за пересилку. Ну, добре, каже, надішліть 500 грн. І надсилає мені дані своєї банківської картки. І я бачу - номер інший, а прізвище, ім'я та по батькові ті самі! Ці шахраї просто розвели бурхливу діяльність на всіх сайтах напередодні 1 вересня, коли батьки готуються до школи, роблять великі покупки", - обурюється Катерина.

Продавець надіслав свої дані, ПІБ збіглося з "менеджером" магазину уживаних піаніно

Таке оголошення киянка знайшла на сайті оголошень

До речі, як виявилося, магазин музичних інструментів за адресою, яка була вказана на сайті шахраїв, дійсно існує у м. Кременчук. Тільки він називається не "Музичний ключ", а "Імрпезія".

"Нам вже дзвонили люди і питали, чи дійсно ми торгуємо уживаними піаніно. Звісно, ні. У нас два великі магазини, ми торгуємо фірмовими сучасними музичними інструментами. Ми на своєму сайті і в соцмережах вже розмістили попередження про шахраїв", - розповіли в "Імпрезії".

Так виглядає сайт справжнього музичного магазину в Кременчуці

Тепер "Імпрезія" попереджає про шахраїв

Розігрували авто

До речі, подібний випадок шахрайства стався і з сайтом з продажу автомобілів. Аферисти створили схожий сайт з такими самими авто, цінами тощо.

"Однак вони на ньому розігрували автомобіль. І "щасливчики", яким прийшли СМС із повідомленням про те, що вони виграли авто, і для його отримання залишилося всього лише перерахувати кілька тисяч гривень страховки - заходили на цей сайт. Дзвонили за вказаним телефоном, там їм казали: так, звичайно, ви виграли. Вони перераховували гроші на картковий рахунок і починали чекати на авто. Через тиждень дзвонили, їм казали - авто вже на кордоні. Так попалися на вудку кілька людей", - повідомив юрист Михайло Андрейченко.

За його словами, шахраї зазвичай оформлюють на одне прізвище до десятка банківських карток. "Вони знаходять якихось підставних осіб - п'яниць, бездомних, інвалідів. І оформляють на них картки. Іноді і на себе оформляють, бо впевнені, що ніхто їх шукати не буде. Вони нічого не бояться", - пояснює юрист.

Ось так розігрували автомобілі на фейковому сайті

Будьте готові втратити гроші

Самі постраждалі запевняють, що їх в оману ввів сайт магазину. Вони й уявити не могли, що за ним стоять аферисти. Керівник лабораторії комп'ютерної криміналістики Cyberlab Сергій Прокопенко пояснює, що створити сайт-копію магазину або компанії, що вже існує - не проблема.

"Зробити його можна менш ніж за день. Досить заплатити 50 доларів дизайнеру, щоб він там розставив картинки, логотипи та інше. Наповнити контентом сайт - це найдорожче. Але гадаю, що у таких людей контент - картинки з описом і цінами товару тощо - вже є, їх просто треба залити на сайт. Ще 10-15 доларів заплатити за домен, за хостинг 5 доларів на місяць. Тим більше існує безкоштовний тестовий період, коли ваш сайт може крутитися безплатно", - пояснив Прокопенко.

За його словами, створення фейкових копій інтернет-магазинів - це класичний розвод.

"Розумієте, закрити подібний сайт поліція може лише за рішенням суду. Для цього потрібні заяви потерпілих, і навіть не одна, а кілька. А люди йдуть в організації з захисту прав споживачів, замість того, щоб відразу звертатися у кіберполіцію. Минає час, шахраї знімають свій куш і організовують інший сайт. Галас здійметься тоді, коли скопіюють великий інтернет-магазин і обдурять багато покупців. Самим власникам інтернет-магазинів теж потрібно захищатися і скаржитися в поліцію, вимагати закриття фейкової копії. Тому що це може відбиватися на їхній репутації", - каже Прокопенко.

Юрист Михайло Андрейченко також радить іти в поліцію. "Коли накопичиться дві-три заяви потерпілих, то поліції доведеться щось робити. А взагалі я не раджу робити передоплату в будь-якому випадку. Використовуйте тільки накладений платіж. Але якщо продавець наполягає на платі за пересилання, то перераховуйте мінімальну суму, яку вам не шкода втратити, наприклад, 100-200 грн. і будьте готові до того, що товар ви можете і не отримати", - каже юрист.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Як австрійці господарювали в українському селищі під час Першої світової (фото)

неділя, 23 червень 2024, 22:55

На знімках зображені солдати та місцеві мешканці. Фото зберігаються у Австрійському державному архів. Журналісти пропонують переглянути світлини селища Перегінське - тепер Рожнятівський район Івано-Франківської області, передають Патріоти України. Вони...

Трійця: Легке меню до святкового столу (фото, відео)

неділя, 23 червень 2024, 5:40

На свято можна приготувати прості страви, які не вдарять по фігурі. У неділю, 23 червня, цьогоріч відзначатиметься Трійця – 50-й день після Великодня (Воскресіння Христове). Традиційно меню на Паску жирне, у ньому багато м'ясних страв, оскільки до свя...