Що категорично не можна робити на Різдво: Традиції і заборони

​7 січня найкраще ходити в гості і приймати гостей.

Важливо, що спілкуватися на Різдво краще тільки з тими людьми, які можуть принести щастя вам - щасливі сім'ї, або ті сім'ї, у яких очікується поповнення, або вже народився новий член родини, передають Патріоти України.

Традиції Різдва

За традиціями, 6 січня жінки цілий день готують святкову вечерю. Також вважається, що необхідно приготувати 12 пісних страв відповідно до кількості апостолів.
За святковим столом повинні зібратися тільки рідні і близькі. А головним різдвяним блюдом повинна бути кутя, яка представляє собою пшеничне або ячмінну кашу, змішану з родзинками, маком, медом і горіхами. Також на столі обов'язково повинен стояти узвар.
Крім того, перед Різдвом християни дотримуються тривалий сорокаденний різдвяний піст, який починається 28 листопада і закінчується 7 січня. Він встановлений для того, щоб люди фізично і духовно очистилися покаянням, молитвами і утриманням від їжі, образ, зла і інших гріхів.
Також, за традиціями, в перший день Різдва, 7 січня, українці всією сім'єю йдуть до церкви на святкову службу, присвячену народженню Ісуса Христа. Повертаючись з церкви, люди радо вітають один одного: "Христос народився! Славімо його!".
Після закінчення церковної служби прийнято знову повертатися додому і сідає за святковий стіл, який вже не є пісним.
Підготовка до православного Різдва зазвичай займає особливе місце в душах віруючих, адже це період розвитку, осмислення того, що відбувається, сімейних цінностей, а також велика робота над духовним аспектом життя.
Що категорично не можна робити на Різдво
  • Не можна 6 січня їсти м'ясо і продукти тваринного походження і в деякі дні рибу, вино і рослинна олія, адже ще триває Різдвяний піст. Вже 7 січня всі заборони знімаються.
  • У Святий вечір потрібно, щоб на столі було 12 пісних страв, за числом апостолів. Менша кількість страв не рекомендується.
  • Один з головних заборон Різдва - той факт, що жодне з страв не повинно залишитися недоторканим.
  • Не можна прибирати страви зі столу до самого настання Різдва 7 січня.
  • Треба подивитися на свою ялинку. У Різдво не можна, щоб на ялинці було інше прикраса, а не зірка, адже це символ зірки Віфлеєма, що сповістила про народження Ісуса.
  • У Різдво не можна надягати старий одяг.
  • Як і в інші релігійні свята, не можна працювати.
  • Жінкам не можна шити, прати, прибирати, виносити сміття з хати. Чоловікам - ходити на полювання чи риболовлю. Це потрібно робити заздалегідь до свята.
  • Ні в якому разі не можна гадати на Різдво. Для цього є спеціальний період з 12 дня Святок до Хрещення.
  • У святе свято Різдва не можна лаятися, лихословити, особливо за столом.
  • Не прийнято до сходу першої зірки обідати - невеликий перекус дозволений тільки дітям.
  • І один з головних заборон - не можна забути про милосердя і допомагати тим, хто з яких-небудь причин позбавлений святкових радостей.
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...