Що очікує Крим у 2018 році: Невеселі роздуми місцевого журналіста

Донбас витіснив Крим на периферію порядку денного. Про нього мало говорить Київ і рідко згадує Брюссель. Якщо вторгнення на Донбас мало виграти для Росії час на "приручення" півострова — план спрацював.

Про це пише у своєму блозі журналіст Павло Казарін, передають Патріоти України.

"У березні 2014-го Крим сприймався росіянами як перша ластівка. Апетити імперського реваншу не помічали кордонів. Аляска, Казахстан, Прибалтика і Білорусь стояли через кому в райдері російського рейдера. Але вже через рік все змінилося. Виявилося, що Крим повинен стати не тільки першим, а й останнім територіальним придбанням. "Новоросія" померла, не народившись. А перемелений війною Донбас Москва намагається перев'язати георгіївською стрічкою і вручити на утримання Києву.

Втім, емоції в РФ вщухли і з приводу півострова. Крим, який ще нещодавно подавали як "точку збірки" російської державності, тепер опинився в ролі пересічного регіону РФ. Якщо у 2017 році прямі дотації з федерального бюджету становили 37 млрд руб., то в 2018-му — лише 23. Москва продовжує будувати Керченський міст — але цей інфраструктурний проект ризикує виявитися останнім великим вкладенням.

При цьому не варто сумніватися в тому, що Керченський міст добудують. З одного боку, це для Кремля символ імперської могутності, приблизно як зимова Олімпіада, проведена в субтропіках. З іншого — доля таких проектів безпосередньо залежить від лобістських можливостей підрядника.

Керченський міст зводить Аркадій Ротенберг. Той самий спаринг-партнер Путіна в 90-х. Людина, що падала на татамі від підсічок президента РФ, має куди більше лобістських можливостей, а тому скорочення російського бюджетного пирога може вдарити по його проектам в останню чергу. Доступ до тіла важливий в авторитарних країнах.

Втім, не інфраструктурою єдиною. Українським громадянам в Криму і далі доведеться жити в умовах політики приручення. Насадження лояльності і боротьба з історичною пам'яттю — альфа і омега того, що ми будемо спостерігати. Український період життя півострова тепер прийнято називати окупацією. Український прапор на будинку може стати причиною кримінальної справи, що довела справа активіста Володимира Балуха. Підозри в нелояльності загрожують регулярними обшуками, що підтверджують справи, порушені проти кримських татар.

При цьому російські спецслужби продовжать ловити на півострові "українських диверсантів". План є план, якщо в ньому прописане "упіймання терористів", значить, вони будуть знайдені. Прес-релізи російських спецслужб виглядають як комплімент на адресу українських. На ділі Київ ніякої суб'єктності по кримському питанню не проявляє і навіть стратегічне бачення долі півострова ні в одному документі не закріпив. Це означає, що кожен кримчанин — потенційно в зоні ризику. Ніхто не може гарантувати, що завтра його долю в ФСБ не зроблять розмінною монетою.

А ще ми будемо спостерігати, як прем'єр Криму Сергій Аксьонов наслідує Рамзана Кадирова. Колишньому українському чиновнику дуже хочеться бути схожим на чеченського керівника за ступенем самостійності. А тому він продовжить публічно присягати Путіну в надії, що це позбавить його від необхідності підкорятися всім іншим поверхам російської вертикалі.

Навесні 2018-го гарантований сплеск розмов про Крим. На дату анексії півострова призначені вибори Володимира Путіна. Окупація чотирирічної давності повинна легітимізувати його четвертий президентський термін. Але слідом за цим чемпіонат світу з футболу знову витіснить півострів на периферію уваги. А якщо цього не зробить футбол, то зробить економіка. Зрештою, у імперських символів теж буває термін придатності."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...