Що рік майбутній нам готує: Економіст пояснив, чому не варто чекати дешевої валюти в 2018-му

На думку експерта, заяви міністра фінансів Олександра Данилюка про те, що закладений в бюджет на 2018 рік курс гривні в розмірі 30,1 грн за долар абсолютно реалістичний, відповідає дійсності і навіть може вважатися оптимістичним.

Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародного Фонду Блейзера Олег Устенко, передають Патріоти України.

«Були різні заяви, звичайно. Але взагалі-то, наскільки я розумію, в будь-якому випадку найбільш оптимістичний в загальних рисах курс залежить від попиту і пропозицій на валюту, які будуть в наступному році.
Я припускаю, що непокритий попит на валюту в наступному році може перебувати в межах як мінімум 5 мільярдів, а скоріше я б сказав близько 7 мільярдів доларів. Це досить багато. Звідки формується цей попит? Він формується з того, що ми повинні повернути наші зовнішні борги, з попиту, який буде у приватного сектора, і з попиту, який буде на покриття торгового дефіциту.
Тому цього досить багато. Приплив прямих іноземних інвестицій в наступному році відразу можна оцінити на рівні більш ніж 3 мільярди доларів. Краще, мабуть, думати з приводу 2-3 мільярдів доларів. Тобто ось ці 2-3 мільярди доларів, які зайдуть, можуть зменшити потенційний попит, скажімо до 5 мільярдів доларів. Але все-одно це дуже багато, з огляду на золотовалютні резерви начебто 19 мільярдів.
Не уявляю, при якому розкладі я б порекомендував, що можна користуватися цими золотовалютними резервами в наступного році. Боюся, що люфту для маневру як такого просто не існує. Не існує тому що, знову таки, треба пам'ятати, що чистих золотовалютних резервів близько 7 мільярдів, і, з огляду на такий незначний обсяг чистих резервів і потреб до виплат, які будуть стояти в 2019 році, він просто набагато більше ніж в 2018 році.

Якщо користуватися резервами і підтримувати курс в 2018 році, то можна підняти ступінь своєї вразливості перед ризиками фінансової стабільності 2019 року. Тому я б не радив би користуватися резервами. А раз не рекомендував би я користуватися резервами, значить, треба викручуватися з тієї ситуації, яка складається, виходячи з попиту та пропозиції. Змінити попит буде практично неможливо», - заявляє експерт.

При цьому Устенко зазначив, що змінити можна було б пропозицію валюти.

«Його можна було б змінити за рахунок збільшення притоку прямих іноземних інвестицій. Але для того, щоб в країну приходили прямі іноземні інвестиції, цей інвестор повинен побачити реальні, якісні, швидкі зрушення в якості бізнес-клімату. Не знаю, наскільки це може бути вірогідним сценарієм на наступний рік. А оскільки це не буде вірогідним сценарієм на наступний рік, то девальвація в порівнянні з теперішнім курсом виявиться просто неминучою. Тоді інше питання: до якого рівня? Мені здається, що курс в 30 гривень як базовий сценарій цілком може мати місце. Але знову-таки як базовий сценарій, який ґрунтується на тому, що ніяких зрушень в не дуже хорошу сторону не буде. Якщо це будуть дуже швидкі і хороші зрушення, то це означає, що ми з вами побачимо зміцнення гривні дуже активне, але знову-таки, це сценарій малоймовірний», - вважає Устенко.

На думку експерта, більше шансів на реалізацію є у можливого погіршення ситуації.

«Але при такому розкладі ми не будемо бачити з вами курс по 30, а будемо бачити набагато більш високий девальваційний тиск і більш серйозний рівень девальвації в порівнянні з 30 гривнями за долар. Але це також повинно означати, що за рахунок девальвації може відбутися скорочення торгового дефіциту, тому що на тлі високих курсових значень він різко знижується. Тому Данилюк правий: якщо говорити про 30 гривень за долар як про базовому сценарії, але точно це не гарантія, що саме так і буде. Є досить велика кількість ризиків», - зазначив він.

Устенко вважає, що кредит від МВФ міг би зняти дуже багато, але питання вже не тільки в МВФ.

«Ця заява готує грунт до того, що у нас виникнуть серйозні проблеми у взаєминах не просто з МВФ, а й з іншими кредиторами теж. Тому що якщо немає МВФ, то немає і інших кредиторів. Я думаю, що більш серйозна заява була до цього від Національного банку. Коли Національний банк сказав, що варто подумати про відкриття нової програми співпраці з МВФ. Ось це вже точно такий сигнал, який свідчить про те, що може бути якесь переміщення в плані співпраці з МВФ», - підкреслив Устенко.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...