Що рік прийдешній нам готує: Які цінові сюрпризи очікують на українців у 2019-му році (інфографіка)

В Україні у наступному році ціни виростуть всього на 7,4%. В усякому разі, такі цифри закладені в офіційному прогнозі, який відобразили в ухваленому бюджеті на 2019 рік.

Журналісти зібрали список товарів і послуг, які подорожчають найближчим часом, передають Патріоти України з посиланням на Обозреватель.

Що і коли подорожчає

Сигарети на 5-8 грн — у січні і липні. Верховна Рада прийняла рішення в наступному році підвищити акциз додатково на 9%. Крім того, раніше вже затверджено план підвищення акцизів на 20% щорічно. Акциз підвищать двічі — у січні і липні. В результаті його розмір для сигарет з фільтром зросте на 3,5 грн за кожну пачку. Крім акцизів, свою роль відіграють й інші чинники — зростання зарплат, вартість транспортування, девальвація гривні тощо. У підсумку пачка може подорожчати, залежно від виробника, на цілих 5-8 грн.

Опалення на 17-70% у січні. В результаті подорожчання газу на 23,5% в Україні проводять перерахунок тарифів на опалення і гарячу воду. Ця процедура може тривати більше місяця, тому нові тарифи українці відчують на собі лише на початку наступного року. Залежно від регіону, ціни можуть вирости на 17-70%. Дізнатися тариф можна на сайті свого постачальника (там заздалегідь зобов'язані розмістити проект рішення).

Мобільний зв'язок на 25-70 грн протягом року. Компанія lifecell вже заявила, що підвищить ціни на свої пакети на 25-70 грн. Подорожчання стосуватиметься щонайменше половини клієнтів. "Здебільшого це буде зростання на 25-30 грн. І лише в деяких пакетах — від 40 до 75 грн", — повідомили у компанії. Щоправда, при цьому клієнти мають право перейти на інший, дешевший тариф. Якщо зробити це до кінця року, платити за перехід не доведеться. Після 1 січня за зміну тарифного плану доведеться заплатити 50 грн.

Квитки на потяги на 25% до кінця року. У наступному році, згідно з прогнозами соціального та економічного розвитку Кабміну, квитки подорожчають на 25%. На цьому зростання цін не зупиниться, у 2020-2021-му вартість може зрости ще на 30% на рік. Отримані кошти витратять на обладнання, модернізацію тощо.

Долар на 1-2 грн протягом року. Середній курс долара в Україні, згідно з ухваленим бюджетом, у наступному році складе 29,4 грн/$. При цьому варто враховувати, що, наприклад, в кінці 2019-го курс може бути, наприклад, на рівні понад 30 грн/$, на початку року — близько 28,3 грн/$, а середній — близько 29,4 грн/$. В середньому за позитивного прогнозу валюта у 2019-му може зрости в ціні 1 грн/$, якщо збільшиться вплив девальваційних факторів — 2 і більше грн/$.

Бензин на 1,5-3 грн протягом року. Пропорційно до курсу гривні також виростуть ціни і на бензин. Якщо гривня щодо долара/євро втрачає 1 грн, то вартість бензину за два тижні може зрости на 70 коп. Таким чином, після подорожчання долара, наприклад, до 30 грн/$, бензин марки А-95 подорожчає на 1,5 грн. Якщо при цьому дорожчатимуть світлі нафтопродукти на світових ринках, бензин може зрости в ціні на 3 грн.

Загалом середнє подорожчання складе 7,4%. В усякому разі, такий рівень інфляції закладений у бюджеті України на 2019 рік.

Що буде із зарплатами

В Україні середня зарплата в наступному році може бути на рівні 11,5-11,6 тис. грн, такі цифри закладені в консенсус-прогнозі Міністерства економічного розвитку і торгівлі та оцінках НБУ. Крім традиційних сфер з хорошим зростанням зарплат (фінансисти, аграрії тощо), також можуть вирости заробітні плати у представників робітничих спеціальностей. "Що б хто не казав, ми бачимо і за кількістю вакансій, і за відгуками бізнесу, що ситуація в економіці дійсно покращується. Нехай зростання і невелике, мало відчутне, але воно все ж таки є", — впевнена експерт ринку праці Валентина Мазур .

До речі, згідно з даними офіційної статистики, в Україні найвищі зарплати у сфері авіаційного транспорту — понад 20 тис. грн. Водночас у сфері фінансових і страхових послуг заробляють 16,2 тис. грн, а в IT — 14,4 тис. Щоправда, також варто враховувати, що статистика "бачить" лише білі зарплати. Тому, якщо частина суми доплачують у конверті, вона не враховується Держстатом.

При цьому мінімальна заробітна плата зросте у наступному році з 3723 до 4173 грн. Таке підвищення торкнеться приблизно 75 тис. підприємств, які оформлюють своїх працівників на мінімалку.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...