Що здатне поховати економіку Росії

Російській економіці найближчим часом дефолт не загрожує, світові ціни на нафту створили для Кремля додатковий "запас міцності". Однак вартість нафти на рівні $40-45 за барель може "поховати" РФ.

Такою думкою поділився член Українського товариства фінансових аналітиків Віталій Шапран у своєму блозі, передають Патріоти України.

Він зазначив, що такий катастрофічний сценарій поки можливий тільки за умови істотного зниження цін на нафту на дуже тривалий період.

За його словами, покійний американський державний діяч, політик, сенатор Джон Маккейн колись дуже влучно назвав економіку РФ "бензоколонкою". У цьому порівнянні і є сутність їхнього основного ризику, додав він.

Шапран також пояснив, що короткострокові коливання ціни на нафту жодного катастрофічного ефекту економіці Росії не завдають, а санкції призводять до короткострокового впливу на курс рубля.

"Просто для розуміння ситуації. Станом на 1 серпня 2018 року золотовалютні резерви РФ становили $458 млрд, іноземна валюта з них $380 млрд. Вони дуже економно ставляться до цього і не поспішають збивати панічний настрій, особливо на те, як зростає ціна на нафту", - зазначив аналітик.

Він також зауважив, що багатьом українцям хотілося б краху Кремля, але тут не все так просто. "Навіть за умови санкцій РФ зберігає баланс за рахунок сприятливого для них ринку. На відміну від Туреччини, Росія зберегла інвестиційний рівень кредитного рейтингу країни", - сказав Шафран.

Він зробив висновок, що катастрофічних очікувань об'єктивних по відношенню до РФ немає, і проблема в економіці Росії зараз не потрібна Україні. "Поки у нас є час на зменшення залежності від регіону СНД", - зазначив аналітик.

Джерело: Обозреватель
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...