"Щоб європейська сім'я сприймала українців як своїх, потрібні час і велика просвітницька робота в Україні", - Вакарчук (відео)

Найголовніше зараз для України – підвищувати рівень освіти української нації.

Святослав Вакарчук

Про це заявив музикант Святослав Вакарчук, виступаючи перед закордонними українцями у Нью-Йорку. Промову Вакарчука опублікувала у Facebook журналістка Юлія Городецька, передають Патріоти України.

"Звичайно, всі ми вміємо читати і писати, але нинішньої освіти недостатньо. Я б сказав, що нам потрібна не освіченість, а просвіта", – зазначив він.

Музикант зазначив, що його друг, представник української діаспори, юрист Богдан Вітвіцький пояснював американцям проблеми розвитку України порівнянням двох дітей, одного з яких віддали вчитися до Гарварду, а другого тримали до 18 років у підвалі і годували впроголодь.

"Ви хочете, щоб друга дитина була першою? Так не буває. Потрібен час. Це дуже глибока аналогія і вона правильна. Тому що ті 70 років радянської спадщини і та історія, яку Україна пройшла до того, дехто недооцінює внесок тих сотень років Російської імперії для України, які були ще до СРСР, вони так просто не минули", – наголосив він.

Вакарчук додав, що українцям мало одного бажання, щоб улитися до європейської сім'ї народів.

"Потрібно, щоб європейська сім'я сприймала нас як своїх. Так, ми не винні, що були у тому підвалі. І вони формально у цьому не винні, вони не робитимуть так, щоб ми стали своїми, якщо ми цього не захочемо. Це наша справа", – продовжив він.

Музикант зазначив, що українцям не потрібно копіювати все у країн Заходу.

"Ми, українці, самобутні люди і маємо нести свій генокод. І я впевнений, що ми і будемо його нести. Але, знаєте, ти можеш бути самобутнім і мати свій почерк. Але коли тебе вчать писати літери, ти маєш писати їх, як і інші, інакше тебе не зрозуміють. А який у тебе почерк буде, це вже не так важливо. І у нас хай буде свій український почерк, але літери – загальносвітові. Які західна цивілізація сприймає, розуміє і якими користується", – підсумував він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...