Щоб не шкодити здоров'ю: Дієтолог розповіла, скільки і якого хліба треба їсти

Хороший хліб вимагає мінімум інгредієнтів: просто цільне борошно, вода, закваска і сіль...

Дієтолог Олена Фус на своїй сторінці у Facebook розповіла, чому велика кількість хлібу погано впливає на здоров’я і чому хліб на заквасці кращий за дріжджовий, передають Патріоти України.

Дієтолог розповідає, що хороший хліб вимагає мінімум інгредієнтів: просто цільне борошно, вода, закваска і сіль.У пекарнях ж часто додають абсолютно непотрібні жири, клейковину, нестійке до високої температури насіння та інші речовини, щоб хліб був довше свіжим і коштував більше.

На що ж потрібно звернути увагу при покупці

На дріжджах або заквасці. Хліб на заквасці має перевагу над дріжджовим. Зерно багате на фітинову кислоту, яка є анти-живильною речовиною. У кислому середовищі тіста, яке забезпечує закваска, фітинова кислота в значній мірі руйнується.

Тому, якщо є вибір: хліб на заквасці чи дріжджовий хліб - обирайте перший, особливо якщо купуєте цільнозерновий.

Хліб з насінням. Багато людей вважає, що хліб з додаванням насіння корисніший. Всім відомо, що горіхи та насіння є цінним джерелом ненасичених жирних кислот, вітаміну Е.

Але ці компоненти дуже чутливі до високих температур, після випікання вони зменшують свої цінні властивості. Додавання насіння та горіхів підвищує енергетичну цінність хліба за рахунок жирів.

Два важливих фактори, що впливають на корисність хлібу

Амілопектин. До складу крохмалю зернового борошна входить амілопектин та амілоза. Саме амілопектин робить хліб "білим і пухнастим". В організмі він засвоюється швидко, на відміну від амілози, яка засвоюється повільно.

Тому дві скибочки хліба з пшеничного борошна піднімають рівень цукру в крові, як цукор рафінад. Постійне вживання хліба та інших виробів з пшеничного борошна у великих кількостях може призвести до інсулінової резистентності. Ваша фігура гладшає, з'являється підшкірний жир, якого важко позбутися.

Глютен або клейковина. Це білок пшеничного, житнього та ячмінного зерна. У кишечнику глютен важко перетравлюється. Він може впливати на слизову оболонку - порушувати кишковий бар'єр для вірусів, бактерій, неперетравлених харчових макромолекул і провокувати імунну реакцію та запалення.

Постійний надлишок глютену в раціоні може викликати розвиток цукрового діабету, харчову непереносимість, надмірну вагу, непереносимість глютену (целіакію) та інші аутоімунні захворювання.

Але повністю відмовлятися від хліба дієтолог не рекомендує. Хліб, як ніякий інший продукт, подовжує відчуття ситості після їжі, тим самим попереджає зайві перекуси. Також він багачує раціон клітковиною, вітамінами групи В, кальцієм та білком.

Біля 100 г хліба протягом дня з першими стравами або овочами - допустима норма, яка ніяк не вплине на розмір талії.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...