Щур у кутку: Після ракетного удару коаліції у Путіна залишається всього два варіанти щодо Сирії, - російський політолог

Обидва варіанти, швидше за все, будуть програшними...

Після ракетного удару США та їх союзників по урядових об'єктах в Сирії, у президента РФ Володимира Путіна залишається два варіанти для дій: або вступати в пряму конфронтацію з США, або продовжувати затяжний конфлікт в сфері "м'якої сили". Обидва варіанти, швидше за все, будуть програшними.

Про це "Апострофу" розповів російський політолог Дмитро Орєшкін, передають Патріоти України.

За його словами, незважаючи на падаючу в РФ популярність теми залучення Росії до Сирії, Путін не може піти звідти просто так. "По-перше, якщо він піде без відчуття перемоги, то виглядатиме слабаком в очах "патріотичної громадськості". По-друге, постраждає його міжнародний статус (це вже його особисте сприйняття). Виникне когнітивний дисонанс: він же увійшов до Сирії, щоб з ним стали розмовляти, дослухалися до його слів. Фундаментальна проблема в тому, що хоч з ним і почали говорити, але не тією мовою, яка подобається Путіну. Почали говорити якраз його мовою - жорсткою мовою силового протистояння", - говорить Орєшкін.

Тому у Кремля залишається всього два варіанти. Перший варіант, прямого військового конфлікту з США, навряд чи може розглядатися серйозно, оскільки для цього у РФ немає ні ресурсів, ні можливостей.

"А якщо удар не завдається, Путіну доводиться там залишатися, залишати силовиків - це досить дороге задоволення і, головне, безперспективне. Як не крути, режим Асада не може контролювати всю територію його країни. Ідея, мабуть, полягає в тому, щоб безконтрольну територію розділити на зони впливу Ірану, Туреччини, самого Асада і, побічно, Росії. При цьому доведеться вступати в конфлікт, наприклад, з Ізраїлем, який не допускає закріплення Ірану на території Сирії, що впритул прилягає до Ізраїлю", - продовжує політолог.

Тому, на думку Орешкіна, в разі відсутності військового конфлікту, протистояння перейде в сферу "м'якої сили", де у Росії також менше ресурсів, ніж в умовного Заходу. Навіть якщо вдасться зберегти в Сирії нинішній режим Башара Асада, РФ доведеться за це занадто дорого заплатити.

"Ось два варіанти поразки Путіна: один швидший, інший - більш тривалий за часом. У будь-якому разі виходить, що Росія виглядає не як країна, що наступає, а як країна що обороняється; путінська Росія стає об'єктом тиску, а не суб'єктом політичної гри... Тобто вийти з Сирії набагато важче, ніж увійти. Тепер доведеться за це довго і невигідно платити, в тому числі й російським громадянам. І їх це не радує", - резюмує експерт.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...