Шматочок Москви в українських Карпатах: Секретної бази не було на жодних картах СРСР

Після ІІ світової війни біля Делятина, Івано-Франківська область, повстала військова база. По сьогоднішній день про неї немає достеменної інформації, але кляті американці запустили супутники і все побачили!!!

Про це у своєму блозі пише zommersteinhof, передають Патріоти України.

"Подивимось і ми. Отже, на місці села Луг над р. Перемийська (до речі, село з 1949 р. перестало існувати церква, хати, селяни) почалось будівництво чогось Пішла туди й залізнична колія.

На старій польській карті червоним кружечком я обвів місце, яке нас цікавить. Помаранчевим кольором обведено ґміну Делятин (чи не правда, територія ґміни нагадує якусь мавпочку?)

Ось так це виглядає на Google-Map

А тепер збільшимо район нижньої ноги нашої делятинської мавпочки

Слабувато? Збільшимо ще трохи!.. Напевно саме так робили американські військові

Ось воно!!!  Хто б міг подумати, що біля міста Делятин (яке сором називати містом) існує безіменне плоселення, яке безумовно виглядає на місто!

А тепер цікавинка! Це місто мало свою адресу: Івано-Франківськ-16, вул. Авіаційна. А тепер ще цікавіше! В місті була увага!!! московська середня школа №131 (звичайно, з російською мовою навчання). За іншими джерелами школа мала номер №826, але це несуттєво. головне, що випускники отримували диплом з мокрою печаткою міста Москва.

Тепер це Делятинська загальноосвітня школа №3, але ця зміна сталась тільки у 1993 році! Тобто в незалежній Україні два роки існувала незалежна від України московська школа!

Натомість, сьогоднішня історія обєкту зовсім нецікава

Івано-Франківськ-16 доживає віку, а що там ніколи не було цвинтаря, то з часом нічого не залишиться. Детальнішу інформацію можна знайти на різних сайтах. Коротко з них можна взяти таку суть:

На північній окраїні Делятина у повоєнні роки повстало місто з назвою Івано-Франківськ-16. Насправді це був суперсекретний обєкт із комфортабельним поселенням, де було все!

Для місцевих жителів (кілька тисяч чол.) були створені ідеальні умови, місцеві військторг були просто завалені делікатесами і найкращою побутовою технікою, дозвілля можна було згаяти в Будинку офіцерів, клубі, кінотеатрі, та й просто на лоні чарівної карпатської природи. Для дітей діяли дитсадок і ясла, піонертабір, а також загальноосвітня середня школа, що отримала офіційну назву Московська середня школа №131 (нині ДЕЛЯТИНСЬКА середня школа №3), ось такий своєрідний шматочок Москви в Українських Карпатах.

Делятинська загальноосвітня школа 1-3 ступенів №3 заснована 1-го вересня 1959 року на території колишнього села Луг. До 1993 року вона іменувалася як Московська середня школа №131 і навчання здійснювалося російською мовою.

Відповідно до рішення управління освіти Івано – Франківської області державної адміністрації від 25 серпня 1993року №131 школа має статус середньої загальноосвітньої школи 1-3 ступенів і навчання здійснюється українською мовою.

Початки будівництва сягають 1949 року, коли за наказом Лаврентія Берії біля Делятина вирішено було збудувати центр профілактики і дозаправки ядерних ракет стратегічного призначення, привезених сюди літерними залізничними потягами з усіх неозорих просторів СРСР. Село Луг над р. Перемийська перестало існувати. Мешканців виселили.

За тринадцять минулих років, відколи з цього обєкта в Росію вивезли останню ядерну стратегічну ракету і він перейшов у підпорядкування 38-го армійського корпусу Збройних сил України, рівень секретності, за підтвердженням нинішнього начальника гарнізону, командира дислокованої тут військової частини А 1807 полковника Юрія Грицика, знизився на кілька порядків. Проте суперзагадковість остаточно не розвіялася. Нинішня цивільна адреса для листів і бандеролей, які сюди надходять, теж покрита ореолом таємничості: Івано-Франківськ-16, вулиця Авіаційна, будинок і квартира — згідно з нумерацією. Проте офіційно в Івано-Франківську такої вулиці немає і не може бути, бо вона розташована майже за 70 кілометрів від обласного центру Прикарпаття. Все інше — реальне і зриме.

Полковник Юрій Грицик, котрий тут уже шостий рік — і командир частини, і начальник гарнізону, і мер, і батько рідний. Він був з нами відвертий настільки, наскільки дозволяв військовий статут.

— Більшість населення нашого містечка — понад 800 чоловік — військові пенсіонери або члени їхніх сімей, — пояснює командир. — Вони не мають іншого житла, тому тут збираються доживати віку. З точки зору комунальних зручностей, то нарікати, мабуть, немає на що: у всіх оселях — природний газ, цілодобова гаряча вода. У колишній московській СШ № 826 (тепер вона має статус делятинської загальноосвітньої школи №3) навчається 150 місцевих дітлахів.

От тільки цвинтаря немає."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...