Шокуючі дані: За роки незалежності з карти України зникло більше 10 тисяч малих річок

В цілому в Україні 73 тисячі річок, 40 тисяч озер, 1100 водосховищ, 400 тисяч ставків, проте більшість з них через забруднення непридатні для забору питної води.

За роки незалежності з карти України зникло більше 10 тисяч малих річок. Таку статистику наводить громадська організація "Асоціація рибалок України", передають Патріоти України.

"Ставлення до водних ресурсів країни вкрай незадовільний. Останні 20 років фактично не проводяться меліоративні роботи по розчищенню замулених джерел річок, в результаті річки міліють, пересихають. Проблему поглиблює те, що в останні роки спостерігається сильне маловоддя - річки наповнюються тільки на 70% від норми", - йдеться в повідомленні.

Багато річок, додають там, перегородили греблями, і вони втратили природний плин. В організації також стверджують, що часто берега водойм забудовують, порушуючи закони.

"Там, де раніше були заплавні луки, природні нерестовища риби, мальовничі протоки, сьогодні приватні домоволодіння. Заганяючи береги річок в бетон, цим їх позбавляють можливості самоочиститься свої води", - заявили риболовлі.

Крім того, зазначають вони, це порушує право людей на безперешкодний доступ до водойм.

"Від Києва до міста Українка фактично простій людині неможливо підійти до води - скрізь приватні паркани", - констатували в асоціації.

До того ж, зазначає керівник організації Олександр Чистяков, вода в річках сильно забруднена. За його словами, в минулому році в українські водойми скинули понад 2 мільярди кубометрів стоків, а офіційно через очисні споруди пройшли тільки дві третини з них.

"Усі роки незалежності до наших водойм відносяться суто споживацьки, а часом і злочинно", - підкреслив Чистяков.

В організації також додали, що в цілому в Україні 73 тисячі річок, 40 тисяч озер, 1100 водосховищ, 400 тисяч ставків, проте більшість з них через забруднення непридатні для забору питної води.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...