Шоу триває: Від сестер Савченко знову йде адвокат

Підозрювана в підготовці держперевороту народний депутат Надія Савченко найняла двох нових адвокатів, і послуги безкоштовного державного захисника їй більше не потрібні.

Так як у політика з'явилися нові адвокати, згідно із законом держава повинна відкликати безкоштовного правозахисника. Підстави для припинення безкоштовної державної допомоги перераховані в статті 23 цього Закону - пункт 3 говорить: особа користується захистом іншого захисника (захисників) у справі, за якою йому було призначено захисник від держави, передають Патріоти України з посиланням на видання "Страна".

Як відомо, раніше Савченко відмовилася від усіх своїх адвокатів і заявила, що у неї немає коштів для оплати їх послуг. Суд надав їй державного правозахисника - Юлію Ткач. Пізніше стало відомо, що Савченко найняла нових адвокатів - Олександра Шадріна і Костянтина Глоба.

Правда, на яких умовах вони працюють з Савченко, не повідомлялося під приводом "адвокатської таємниці". Тобто невідомо, захищають вони Надію на платній або безоплатній основі.

"Згідно з положеннями Закону України "про безоплатну правову допомогу", держава може надати адвоката на безоплатній основі лише малозабезпеченим. А Савченко, виходить, спочатку відмовилася від двох адвокатів, тому що їй нема чим їм платити - тобто заявила, що вона малозабезпечена. Держава їй дало безкоштовного адвоката. А тепер вона взяла і безкоштовного адвоката, і ще двох найняла на платній основі. Значить, гроші у неї все-таки є", - повідомив член Ради Адвокатів України Сергій Осика.

За його словами, випадок з Савченко - прецедент: "В Україні ще не було такого, щоб людина як незаможна взяла безкоштовного державного адвоката, а потім взяв ще двох з боку. І все три адвоката беруть участь в одній справі. Так не буває".

"Держава повинна відкликати державного захисника, але поки не відкликало - бачимо у судовому порядку", - додав Осика. Він підкреслив, що Київський регіональний центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги (БВД) повинен в терміновому порядку відкликати безкоштовного адвоката і зобов'язати нардепа відшкодувати витрачені державою гроші на безкоштовного адвоката.

Сестра Надії Савченко Віра, підтвердила, що державний захисник Юлія Ткач виходить зі справи, так як в процес зайшли нові адвокати. Правда, уточнююче запитання журналістів - на якій основі співпрацюють з Надією Савченко нові адвокати, - Віра залишила без коментарів. "Адвокати попросили не розголошувати це. Але Надія раніше вже коментувала цю тему - що у неї немає коштів на адвокатів. І на жаль, це поки факт. Так що висновок напрошується сам собою", - зазначила вона.

Нагадаємо, 11 травня стало відомо, що від Савченко пішли обидва її адвокати - Олег Соловей і Дмитро Бугай. Нардеп пояснила, що розірвала співпрацю, оскільки не може оплатити послуги захисників. 19 травня адвокат Олександр Шадрін заявив, що нардеп найняла його. Раніше адвокат Віктор Чевгуз взяв самовідвід у справі Савченко , пояснивши, що у нього з політиком "різні погляди на ведення захисту".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...