Штраф за незабезпечення перекладу державною мовою: В Латвії дбають про збереження і розвиток рідної мови

Центр державної мови Латвії склав протокол на директора 12-ї середньої школи міста Лієпая Валерія Епіскопосова за те, що той на випускному 9 класів не забезпечив переклад інформації.

Випускний в школі завершився штрафом від Центру державної мови / фото F64

Про це повідомляють Патріоти України з посиланням на Delfi.

Глава регіонального відділення Центру Сарма Павулена повідомила, що в цьому році були проведені перевірки в 16 навчальних закладах по всій Латвії. У п'яти з них виявили порушення - виявилося, що на випускних не забезпечений переклад інформації на латиську мову.

Зокрема, в Лієпайської школі директор виголосив свою промову на випускному латиською. Далі його повинна була змінити заступник, яка, однак, не змогла бути присутньою на заході за станом здоров'я. Сам директор провести весь випускний державною мовою не зміг. У підсумку йому довелося використовувати російську мову.

Директор визнав порушення. Він пообіцяв, що на випускному 12-х класів таких порушень не буде. Це перший подібний протокол в школі.

У Латвії одна державна мова - латиська. Але в країні проживає великий відсоток російськомовних громадян. У 2000 році в Латвії вступив в силу закон про державну мову, згідно з яким всі публічні заходи повинні бути забезпечені перекладом на латиську мову. Порушення закону загрожує штрафом. За дотриманням норми про мову стежить спеціальне відомство - Центр державної мови.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...