"Швидко, легко і дуже доступно": Журналісти дослідили здирницькі мікрокредити (відео)

За рік замість тисячі гривень доведеться віддати більше 17 тисяч...

Ваш номер телефону може опинитися в руках компаній, що видають мікрокредити і не виключено, що вам почнуть погрожувати, навіть, якщо ви до кредиту не причетні, передають Патріоти України з посиланням на ТСН.

Журналісти провели власний рейд і дізнались, що насправді зашифровано у яскравих рекламних проспектах маленьких яток, які роздають швидкі кредити. І чому чужу позику раптом можуть повісити на вас.

Швидко, легко і дуже доступно - всього пару відсотків на день. За останній рік кількість таких кіосків на вулицях українських міст виросла до трьох з половиною тисяч.

Заради експерименту журналістка спробувала взяти в борг тисячу гривень, щоб перевірити скільки за таке рішення доведеться повертати.
17 гривень на день. Дрібниця ніби. Та ця дрібниця зробить вам таку дірку в гаманці, залатати яку вам буде дуже непросто. Бо саме на цих дрібницях і заробляють свої мільярди такі контори. Лише за останній рік такі приватні фірми напозичали українцям 24 мільярди гривень.

Щойно ви підписали договір починають нараховуватися відсотки. Вухо тішать маленькою цифрою - менше двох відсотків на день. Але арифметика для першого класу твердить, що це означає 50 на місяць і, шокуючі понад 700 відсотків на рік.

«Дивіться, ви можете оформити тисячу під 0,1 копійка в день. За 15 днів у вас виходить гривня п’ятдесят. Ви можете продовжити ще на 15 днів, але продовження вже буде по 21 гривні», - пояснюють у кредитній ятці.

І поки заповнювалась заявка, раптом додалася ще й обов’язкова страховка. З 1000 гривень і договором журналістка пішла до адвоката.

«А що це таке? Навіщо ви так собою ризикуєте? Як ви будете вискакувати з цієї боргової ями?» - дивується адвокат.
Але якщо ви кредиту не берете, це не значить, що вас це може не торкнутись, адже під час підписання договору підписант мусить надати два номеру телефону своїх поручителів, яким і будуть телефонувати, якщо борг не буде повернуто.
Дружину Олександра Мочалова - відому у столиці акушера-гінеколога - записали у поручителі. Без її відома. «Шахрайка, яка колись народжувала у неї в 2001 році. Це було 18 років тому. Вона брала кредити. Пресували, «ви повинні повернути гроші», «продамо ваше майно». Виходить будь-яка людина, якій по роботі роздаєш візитки може нарватися на шахрая», - каже чоловік постраждалої.

Тож кожен, хто має мобільний і десь комусь залишав свій номер в зоні ризику. Бо одного дня вам теж можуть зателефонувати і вимагати чужий борг. Чи дійсно ви можете стати поручителем без власного відому? «Одразу зрозумійте, що це є незаконно. Щоб дійсно стати поручителем і відповідати за борги іншої особи, треба самому власне підписати це. Тобто взяти на себе відповідальність. Якщо ви не підписували паперів, що ви беретесь за борги іншої особи, то ви за них не відповідаєте. Перед вами шахраї, які вам телефонують тільки для того, щоб вас надурити», - каже адвокат Лаврентій Царук.

Запам’ятати треба лише одне, каже Лаврентій, примусово стягувати гроші в нашій державі може тільки виконавча служба. Ані погрози, ані залякування вас не мають спантеличити. Якщо ви самі не брали в борг - платити за когось не треба. І крапка. Але нерви витримують не у всіх.
Журналістка взяла тисячу гривень і зобов’язалися повернути з відсотками за два тижні. Але прийшли за добу. Але навіть по акції при першому візиті та ще страховці повернути потрібно вже 1139 гривень. Тобто всього за одну добу контора заробила 170 гривень і це з позиченої тисячі і в акційний період. Основний розрахунковий час - це позика на місяць. І не дай Бог ви не розплатитесь.
До того ж, навіть якщо ви вчасно заплатили усі відсотки - це ще не означає, що закрили кредит. Вимагайте папірець - довідку про закриття рахунку. Інакше відсотки й далі накопичуватимуться. Бодай один день прострочки гарантує збільшення боргу в геометричній прогресії.

До грабіжницьких відсотків приєднується пеня. Двадцять п’ять гривень на день. Лише за місяць вони перетворяться в 775 гривень, а за рік це додатково дев’ять тисяч. І це ви ще й близько не підійшли до віддавання кредиту. Це лише штрафні санкції за затримку. Додайте сюди фантастичні відсотки і нарешті ту нещасну одну тисячу гривень, яку ви і брали колись. Сума виходить космічна -17 665. Більше 1700 відсотків річних! Найголовніше, що це все прописано в договорі, який ви підписали.

Паспорт кредита - це той папірець, який має вас, як споживача, захищати. Але він видається від сум, які перевищують мінімальну зарплату. Як правило швидкі кредити значно менші. На цьому подібні конторки і виграють. І найголовніше, що все за законом. Єдине на чому їх може упіймати Нацфінкомпослуг - занадто великі відсотки штрафних санкцій. «Ці штрафні санкції не повинні перевищувати 50% тіла кредиту. І от на цьому дуже часто фінансові компанії грають не на користь споживачів, а на свою користь», - каже член Нацфінкомпослуг Олександр Залєтов.
Якщо з тисячі гривень вам нарахували вже понад 600 гривень пені - можна скаржитись сюди. Але не сподівайтеся на закриття боргів. Компанія мінімум заплатить штраф аж 17 тисяч гривень, максимум позбавиться ліцензії. І це в кращому випадку станеться після тривалих перевірок і численних скарг. Адже ці конторки, що заманюють вас швидкими кредитами до зарплати, насправді створені колишніми банкірами. А вони, на відміну від вас, геть не безпорадні перед цифрами.

Тож перш ніж бігти за легкими грошима озбройтесь калькулятором. А краще двічі подумайте і тримайте в голові не те, що берете в борг, а те що доведеться віддавати у тисячу разів більше ніж взяли.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...