Скільки ще російська бойова авіація безкарно порушуватиме наш кордон, - ЗМІ

Російські бойові гвинтокрили з неприємною регулярністю перетинають український повітряний простір, не зустрічаючи при цьому спротиву.

5 вересня український інформаційний простір збурила новина, що російський бойовий вертоліт "Ка-52" вилетів із анексованого Криму й літав над селищем Павлівка Херсонської області, що в 10-ти кілометрах від окупованого півострову. Про це у Facebook написав користувач Віктор Вишнівецький і додав фото та відео, передають Патріоти України, з посиланням на Depo.ua.

При цьому, даний гелікоптер було повністю проігноровано з боку як прикордонників, так і військових повітряних сил. І, як з'ясувалося, вже не вперше.

Наприклад, 26 серпня 2014-го року, коли російські війська вже відкрито вели бойові дії на території українського Донбасу (зокрема, під Іловайськом), одразу три військових російських гелікоптери перетнули державний кордон України в Херсонській області і занурились углиб нашої території на 500 метрів.

Попри те, що Україна ще 2 липня того ж року заявила про готовність збивати всі ворожі несанкціоновані об'єкти над своєю територією, відкривати вогонь тоді українські сили ППО не наважились, тому невдовзі ці вертольоти неушкодженими повернулися назад, обмежившись розвідкою прикордонних українських територій.

Взагалі, у 2014-му році Росія вела себе більш зухвало, аніж зараз, і подібних проривів ворожої авіації налічувались десятки. При цьому, попри гучні заяви та погрози, жодного разу українська сторона не відкрила по порушниках кордону вогонь.

А безкарність, як відомо, породжує вседозволеність, тому аналогічні випадки продовжились і у наступних роках. Зокрема, у червні цього року облетіло весь світ досить цікаве фото, зроблене ще влітку 2016-го. На ньому гелікоптер "Ка-52", який щойно повернувся з вильоту на територію України, стоїть на злітно-посадковій смузі аеродрому у Джанкої з посіченою кулями обшивкою.

Майже всі експерти зійшлися на думці, що дані пробоїни були зроблені власними кулями внаслідок незначного відхилення дула кулемету, який знаходиться трохи нижче. Тобто, даний гелікоптер відкривав вогонь (!), і цілком ймовірно – робив це над українською територією (!).

Також кричущий випадок стався 23 березня 2016 року, коли на косі Арабатська стрілка Генічеського району Херсонської області російський бойовий вертоліт "Мі-8" порушив повітряний простір України і здійснив маневр над українською газовидобувною станцією.

Знову ж таки: не зустрівши жодного спротиву, після успішно виконаного маневру російський вертоліт, як ні в чому не бувало, повернувся на територію анексованого Криму, залишивши українських прикордонників з розкритими від подиву ротами. Все, на що тоді спромоглися наші прикордонники, це "проінформувати про інцидент компетентні органи".

Як з'ясувалося вже цієї осені – це вже було немало з їх боку. Адже згаданий на початку матеріалу інцидент над Павлівкою у Херсонській області українські військові так і не наважилися визнати, а натомість почали спростовувати його.

"За даними оперативно-чергової групи Повітряних Сил, інформація про перетин вертольотом Ка-52 кордону на території Херсонської області не підтверджується", – заявив начальник прес-центру командування ПС ЗСУ Роман Юрчило.

Тобто, командування Повітряних сил ЗСУ дало зрозуміти, що воно опирається лише на дані оперативно-чергової групи та не бере до уваги інші наявні матеріали задля виявлення та виправлення недоліків в організації охорони повітряного простору держави. Хоча на відео добре видно, що ворожий гелікоптер пролітав саме над Павлівкою.

Єдине, що може виправдати ПС ЗСУ, так це те, що дане відео могло бути знятим не у вказані дні, а то й взагалі не у 2017-му році. На жаль, цю інформацію перевірити неможливо, а сам автор сенсації продовжує наполягати на своєму, посилаючись на позицію голови місцевої РДА, який підтвердив політ російського гелікоптера над територією України.

Як би там не було, а надто багато факторів вказує на те, що російська бойова авіація вільно літає над української територією, навіть відкриває вогонь, а у відповідь отримує повний ігнор.

При цьому, чим збивати ворожі літальні об'єкти – питання не стоїть абсолютно. Минулого року Depo.ua писав про те, що Україна успадкувала від СРСР і зберегла майже у повній цілісності і боєготовності одну з найпотужніших систем ППО у Європі, яка дозволяє перехоплювати і збивати не лише гелікоптери, а й реактивні літаки і стратегічні ракети. Були б бажання і політична воля.

Водночас, ситуація не така проста, як здається. Адже, цілком не виключено, що Росія таким чином свідомо провокує українську владу на відкриття вогню, щоб мати формальні підстави відкрити південний фронт. А ми у військовому плані поки що далеко не Туреччина, яка може собі дозволити збивати все підряд, що залітає на її територію, не переживаючи за наслідки.

А з іншого боку – дана ситуація наглядно демонструє, що з часів лютого-березня 2014-го року, коли ЗСУ робили вигляд, що не помічають російських військових у себе під носом, щоб не дай Бог не спровокувати їх, ситуація зовсім не змінилася. І це все досить сумно, насправді. Тому що ситуація чим далі, тим погіршується. Якщо в попередні рази ЗСУ хоча б констатували факт втручання російської бойової авіації у наш повітряний простір, то зараз з усіх сил намагаються вдати, що нічого не відбулося, а нам усім це примарилося.

Але ж ми всі добре знаємо (на прикладі Криму, зокрема), що ховати голову в пісок – не найкращий вихід.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...