Скільки українці зможуть накопичити на пенсію відповідно до пенсійної реформи (інфографіка)

Обов'язковий внесок в 22% до солідарної системи залишиться, а до нього додасться ще й внесок в накопичувальну – 7%.

Поки Кабмін розробляє правила роботи накопичувальної системи пенсійного страхування, журналісти вирішили підрахувати, скільки зможе накопичити середньостатистичний українець за 35 років, і дізналася у експертів, як це буде працювати, передають Патріоти України з посиланням на "Надзвичайні новини".

Процент

Згідно з документом, українці молодше 35 років будуть зобов'язані збирати на пенсію вже з 2019-го. Перший рік буде стягуватися 2% від зарплати, але внесок буде рости на 1% в рік, поки не досягне 7%. Найближчим часом уряд визначить, хто і як контролюватиме роботу системи, а також сформує правила і вимоги програми.

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин нагадав, що є три рівня пенсійної системи. Перший – солідарна система, туди йде наш обов'язковий єдиний соцвнесок в 22%. Другий – який введуть в 2019-му, – обов'язкова накопичувальна система. Третій – накопичувальна система, але добровільна.

"У багатьох країнах функціонують всі три системи разом", – зазначив експерт. За його словами, обов'язковий внесок в 22% до солідарної системи залишиться, а до нього додасться ще й внесок в накопичувальну – 7%. У підсумку українці будуть платити за свою майбутню пенсію 29% від зарплати. За словами керуючого директора групи ICU Григорія Овчаренка, майбутні накопичувальні рахунки відкриють в пенсійних фондах.

"Згідно із законом про пенсійне держстрахування, протягом перших двох років після запуску накопичувальної системи буде діяти держфонд. А потім учасник зможе перевести накопичення в недержавний фонд", – розповів Овчаренко.

У свою чергу міністр соцполітики Андрій Рева вважає, що накопичувальна пенсійна система повинна бути спочатку недержавною, а українці повинні мати можливість самостійно вибирати фонд.

"Внесок повинен платити сам працівник зі свого заробітку, тому що це його кошти, які він повинен накопичити", – додав він.

Потрібний захист

Олег Пендзин підкреслює, що накопичувальні системи добре працюють тільки там, де стабільна економіка, а тому потрібно захистити накопичені кошти від інфляції.

"Накопичене не повинно знецінюватися. Необхідно продумати захист від інфляції і спосіб його примноження. Але це питання поки відкрите", – говорить він.

Григорій Овчаренко же заспокоює: "У плані є пункт про розробку механізму захисту заощаджень, тобто питання ще допрацюють. До того ж є приклади країн, де гарантується збереження заощаджень і мінімальної прибутковості". Він зазначив, що накопичувальний рівень – це приватна власність, що належить учаснику, а тому вона може успадковуватися.

А ось Пендзин вважає, що накопичений актив не можна заповідати: "Таке може бути тільки в добровільному накопичувальному, а обов'язкова система навряд чи передбачить заповіт внесків". На його думку, уряд має декілька варіантів майбутньої виплати накопиченого: можна визначити суму щомісячної доплати до пенсії, а можна дозволити одноразово зняти ці кошти. Овчаренко же розповів, що закон передбачає покупку ануїтету по виходу на пенсію, який передбачає періодичні виплати в залежності від накопиченої суми.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...