Скрепи - всьо?: "Введення воєнного стану спричинило паніку в УПЦ МП", - експерт

Серед вірян УПЦ Московського патріархату масово поширюються чутки, що в областях, де запроваджено воєнний стан, будуть відбиратися храми «під автокефалію».

Конспірологи з УПЦ МП вважають, що влада навмисне обмежилася десятьма прифронтовими і прикордонними областями, адже саме там зосереджена найбільша кількість культових споруд і майна, якими володіють православні громади в московській юрисдикції, - пише на своїй сторінці у Facebook Ярослав Коцюба, передають Патріоти України.

"Парафіянам Моспатріархату варто не вестися на подібні провокативні чутки, а тверезо і зважено оцінити ситуацію. Воєнний стан у цих регіонах запроваджений зовсім з іншої причини: межування з Росією робить їх зонами ризику збройного вторгнення. Тому українські військові стоять там, щоб захищати, зокрема, і храми УПЦ МП.

До того ж, особливий режим діятиме всього місяць, до 26 грудня. Приблизно ж стільки або й навіть більше часу знадобиться для юридичного оформлення автокефальної Української Церкви.

І лише після створення помісної УПЦ підніматиметься питання про ДОБРОВІЛЬНИЙ вибір юрисдикції. Насильницького переведення парафій не буде. Кожна релігійна громада більшістю голосів самостійно вирішуватиме – залишатися у Київській церкві Володимирового хрещення чи перереєстровуватися в екзархаті РПЦ МП в Україні.

А от на що справді варто звернути увагу «гарячим головам», які хочуть розіграти карту релігійного конфлікту, – то це на положення Закону України «Про правовий режим воєнного стану».

Зокрема, у ст.8 п.1.9 Закону чітко зазначено, що в місцевостях, де введено воєнний стан, військове командування разом із військовими адміністраціями, місцевою владою мають право без попереджень та зволікань припиняти діяльність будь-яких громадських об’єднань, які розпалюють релігійну ворожнечу. У випадку порушення правового режиму воєнного стану винні особи притягатимуться до відповідальності (ст.25)."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...