Скрепи чіпляються за соломинку: "Смотрящий" від РПЦ в Україні звернувся до суду з поданням про визнання неконституційним закону про перейменування УПЦ (МП)

На думку нардепа, закон прийнятий з порушеннями і дискримінує права віруючих українців

Народний депутат України, голова фракції "Опозиційного блоку" Вадим Новінський як уповноважений представник 49 народних депутатів звернувся до Конституційного Суду України з поданням про визнання невідповідним Конституції Закону України "Про внесення змін до Закону України "Про свободу совісті та релігійні організації" від 20 грудня 2018 року № 2662-VIII, який "незаконно зобов'язує канонічну Українську православну церкву змінити назву", передають Патріоти України з посиланням на Politeka.

"Антицерковный законопроект о насильственном переименовании Украинской Православной Церкви проголосован с нарушениями конституционной процедуры. 84-я статья Конституции обязывает народных депутатов голосовать лично. Мы все были свидетелями, как 20 декабря прошлого года, во время голосования законопроекта в сессионном зале были зафиксированы несколько случаев кнопкодавства. Из 240 именных карточек народных депутатов, проголосовавших за законопроект, 23 не были зарегистрированы в день голосования в зале, а двое находились на больничном, что задокументировано аппаратом ВР", – заявив Новинський. – У нас есть прецеденты отмены Конституционным Судом законов "Об основах государственной языковой политики" и "О всеукраинском референдуме" как раз на основании такого же нарушения конституционной процедуры – а именно неперсонального голосования".

За його словами, 24-я стаття Конституції забороняє дискримінацію громадян за будь-якою ознакою. У той же час оспорюваний закон зобов'язує змінити назву і перереєструвати статути громад лише одній конфесії - УПЦ МП, - не зобов'язуючи інших, що і є дискримінацією, вважає нардеп. Закон, на думку Новинського, порушує також 35-ту статтю Конституції і положення Закону про свободу совісті, що гарантують невтручання держави в справи церкви, зокрема і право громад вільно вибирати і змінювати духовні центри як в Україні, так і за її межами. Згідно норм українського права, релігійні громади взагалі не зобов'язані реєструвати свої статути. До того ж, внесення законопроекту до порядку денного і голосування на ранковому, а не вечірньому засіданні було порушенням Регламенту ВР, ще одним грубим порушенням було те, що він проголосований відразу в цілому, незважаючи на поправки "Опозиційного блоку", вважає Новинський.

"Единственным общественным институтом, которому доверяют украинцы, осталась Церковь. Власть ставит под угрозу права крупнейшей конфессии в Украине – Украинской Православной Церкви, прихожане которой могут быть лишены права на свободу совести и религии. Мы будем защищать Конституцию, законность и права верующих в Украине" , - підкреслив Новинський.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...