"Слава" свого колеги-"дієтолога" не дає спокою: В.о. міністра "відчитала" українців за бутерброди з ковбасою

На думку високопосадовиці, бутерброди з маслом і ковбасою, які є звичним для багатьох сніданком або перекусом є нездоровою і навіть шкідливою їжею.

Про це заявила в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

За її словами, бутерброд з хліба, масла і ковбаси "некорисний і досить дорогий". Білий хліб містить багато солі, а "багато солі - ризик захворіти серцево-судинними хворобами, переважно пов'язаними з високим артеріальним тиском або серцевою недостатністю".

До того ж у хліба високий глікемічний індекс, тобто батон стрімко піднімає рівень цукру в крові. "Згодом через дію інсуліну рівень цукру впаде, а ви знову будете голодні", - додала Супрун.

"Ковбаса, як прикро для багатьох це не було б почути - нездорова у всьому. У ній також багато солі. Наприклад, в 100 грамах салямі половина денної норми солі. Це процесоване м'ясо - глибоко перероблений продукт, що містить домішки, зокрема, нітрит і бензпірен... Регулярне надмірне споживання процесованного м'яса збільшує ймовірність раку прямої кишки і підшлункової", - зазначила чиновниця.

За її словами, варто повністю відмовитися або звести до мінімуму вживання процесованних м'ясних продуктів (ковбаси або сосисок) - не частіше трьох разів на тиждень і не більше 50 грамів в день, якщо відмовитися важко.

Крім того, за словами Супрун, кілограм ковбаси коштує значно дорожче кілограма хорошого м'яса.

"Готового червоного м'яса радять їсти не більше 70 грамів в день, або порцію розміром з долоню. Також не бажано вживати його щодня. Здорова альтернатива - птиця", - додала вона.

Також в.о. міністра порадила використовувати справжнє вершкове масло, а також робити бутерброди здоровіше за допомогою хліба з висівок, заміни ковбаси печеним м'ясом, печінковим паштетом, форшмаком або хумусом. Супрун пропонує додавати овочі, яблука, зелень, коренеплоди і гриби в паштети.

"Іншими “намазками” можуть бути кисломолочний сир та зелень, фета і солодкий перець, паштети із баклажанів, чи грибів, або гарбуза та сала. Здорова альтернатива ковбасі - це скибочка сала, чорний хліб і гірчиця. Все це варіанти значно корисніше і дешевше ковбаси і підійдуть всієї сім'ї", - підсумувала вона.

Поради Супрун викликали бурхливу реакцію коментаторів в мережі.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Провідна неділя 2025 року: Прикмети та традиції, що треба знати про радоницю

неділя, 27 квітень 2025, 0:10

Провідна або поминальна неділя, проводи, провідки, гробки, опроводи, радониця, дарна неділя, радниця, Томина неділя – все це назви однієї і тої ж традиції – згадувати душі померлих в першій після Великодня недільний день. Провідна неділя 2025 року у хр...

Світла середа 2025: Традиції і заборони третього дня після Великодня

середа, 23 квітень 2025, 7:40

Після Великодня почалася Світла седмиця. Кожен день цього тижня має свої традиції. Цьогоріч 23 квітня східні та західні християни разом відзначають Світлу середу. Про традиції третього дня Світлої седмиці переказують Патріоти України. Далі - мовою ориг...