Служба беззаконня України або "життя по-новому" української держбезпеки

Відставивши свої початкові завдання, співробітники Служби безпеки України зосередилися на новому — що є сили тиснути на бізнес, причому заради особистої вигоди.

"Чим займається Служби безпеки України? На це школярське, на перший погляд, питання існує дві відповіді. Саме відомство називає себе державним правоохоронним органом спеціального призначення, який забезпечує держбезпеку країни," - пише на сторінках видання Новое время Іван Верстюк, передають Патріоти України.

"Однак у частини співгромадян склалася інша думка.

Представники кількох десятків компаній, з якими під час підготовки статті поговорило НВ, заявили про те, що постраждали від дій держоргану. За їх словами, останній, вибудовуючи особливі відносини з бізнесом, використовує повний спектр своїх професійних інструментів, в тому числі обшуки, кримінальні виробництва і санкції. В результаті бізнесмени зазнають мільйонних збитків, а сама СБУ з її великими повноваженнями перетворюється на банального рекетира та інструмент збагачення деяких її високопоставлених співробітників, стверджують керівники постраждалих компаній.

"Проблема дуже суттєва, — підтверджує тенденцію Альгірдас Шемета, глава Офісу бізнес-омбудсмена.— СБУ повинна займатися держбезпекою, а не утиском бізнесу". Шемета демонструє цифри: за рік його офіс отримує від приватних компаній десятки скарг на СБУ, і останнім часом їх число зростає.

Найчастіше спецслужби тиснуть на бізнес з тим, щоб заробити, — наприклад, вимагати хабар, уточнюють експерти. Серед тих, на кого тиснуть, — компанія ТРТ Ойл Рітейл, продавець талонів і смарт-карт для покупки бензину на заправних станціях. СБУ запідозрила ТРТ Ойл Рітейл в фінансуванні так званої ДНР. Компанія нібито є центром конвертації і переводить до 2 млн грн в день, частина з яких йде на підтримку терористів.

11 травня в офісі компанії пройшли обшуки, в результаті яких співробітники СБУ вилучили талонів на 760 тис. грн. "А дуже скоро мені написали з заправної мережі WOG, що мої талони отоварилися", — розповідає Інна Коваль, директор ТРТ Ойл Рітейл. Вона запросила відеозапис, щоб побачити, хто скористався вилученими під час обшуку талонами, і впізнала співробітника СБУ, який проводив обшук.

"Тут біля мене почали крутитися якісь особи, які говорили, що я їм повинна заплатити, — каже Коваль. Через знайомих запропонували дати $5 тис., щоб вирішити проблему".

НВ звернулося в СБУ за роз'ясненням цієї історії, але там коментувати випадок із ТРП Ойл Рітейл не стали.

Вітчизняні спецслужби залишаються єдиним силовим відомством в країні, якого взагалі не торкнулися реформи і яке гостро їх потребує — про це знають не тільки в Україні, але і в Європі. Про необхідність системних змін заявляв не лише президент Петро Порошенко, але і глава представництва ЄС в Україні Хьюг Мінгареллі, за словами якого "ця реформа вкрай важлива, і її необхідно провести якомога швидше". Проте це питання постійно відкладається."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...