Смертельна зброя, або Як вбиватиме ворога новий український гранатомет "Ланцея" (фото, відео)

Вітчизняний оборонпром продовжує трудитись у поті чола, видаючи "на гора" все нові й нові зразки озброєння.

Нещодавно на одному з полігонів у Дніпропетровській області завершились випробування нового станкового протитанкового гранатомету "Ланцея", передають Патріоти України.

Випробування даного гранатомету почались ще наприкінці квітня, але лише 9 липня комісія, до складу якої входили офіцери Міністерства оборони України, наукові співробітники та розробники гранатомету, повідомила, що випробування відбулись успішно. Хоча, чесно кажучи, на представленому відео насторожує дзвін металу – наче від гранатомета щось відвалилось.

Як і про будь-яку новинку, інформації про "Ланцею" (латиницею lancea – давньоримський спис) наразі досить мало. Але дещо нам все ж таки вдалося дізнатись.

Найголовніше, що потрібно знати – це призначення зброї. Даний гранатомет призначений для ураження танків, самохідно-артилерійських установок та інших броньованих цілей, а також для знищення живої сили і вогневих засобів противника. Взагалі, "Ланцею" позиціонують, як найпотужніший гранатомет серед існуючих.

Розробники, а в даному випадку це компанія ТОВ "Рубін-2017", повідомляють, що "Ланцея" є копією радянського станкового протитанкового гранатомету СПГ-9 "Спис", що був розроблений у 1963-му році і зараз находиться на озброєнні Збройних сил України, Національної гвардії та Державної прикордонної служби, де активно використовується з початку протидії російській агресії на Донбасі.

Однак, проблема полягала в тому, що "Спис" не вироблявся на території України – лише в місті Червоноармійськ Московської області РСФР. Тому ті гранатомети, що перебувають на озброєнні української армії, дістались нам у спадок від СРСР і в бойових умовах швидко "зношуються".

При цьому, до бойових характеристик "Списів" зауважень не було, тому розробник і не став вигадувати "велосипед", а просто відтворив старий добрий зручний гранатомет і налагодив його виробництво в Україні. Звісно, з урахуванням вимог і можливостей сучасності.

Що стосується характеристик, то вони аналогічні СПГ-9 – даний гранатомет є гладкоствольною, безвідкатною, динамореактивною зброєю.

Принцип роботи також незмінний: під час пострілу гази, що утворюються від згоряння порохового заряду, викидають гранату з каналу ствола, а частина порохових газів відводиться назад через сопло. При цьому утворюється реактивна сила, яка і врівноважує силу віддачі.

"Ланцея" може стріляти як кумулятивною, так і осколковою гранатами калібру 73-мм. Для стрільби з гранатомета по броньованим цілям застосовується активно-реактивний постріл ПГ-9В довжиною 1115 мм з кумулятивною гранатою, а по живій силі і вогневих засобам – активний постріл ОГ-9В довжиною 1062 мм з осколковою гранатою.

Крім того, кумулятивна граната може бути використана для знищення живої сили і вогневих засобів противника, що знаходяться в залізобетонних, цегельних і дерево-земляних спорудах.

Прицільна дальність стрільби прямою наводкою кумулятивною та осколковою гранатами становить 1300 метрів, а роздільною наводкою осколковою гранатою – 4500 метрів. При цьому бойова швидкострільність гранатомету становить до 6 пострілів на хвилину, а максимальна швидкість гранати – 700 м/с.

Загальна довжина гранатомету дорівнює 2110 мм, при цьому його маса становить 49,5 кг, плюс 12 кг важить триножний верстат.

При цьому всьому розрахунок даного гранатомету складається з чотирьох бійців: командир, навідник, заряджаючий і підношувач.

Як видно з відео, наразі тестуються лише версії гранатомету на триножному верстаті. Однак, можна не сумніватись, що рано чи пізно з'явиться і десантний варіант, і гранатомет на колісному ходу.

Важливість даної розробки полягає у тому, що після підписання Мінських домовленостей цей гранатомет є найпотужнішою зброєю, яку офіційно можуть використовувати сторони відповідно до мирних угод.

Головне тепер, щоб "Ланцея" не повторила долю свого мінометного "колеги" – найбільшого міномета "Молот" (калібр 120-мм), який за два роки забрав життя майже двох десятків українських бійців з числа власної обслуги.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...