"Сьогоднішній призов - це спроба залатати дірки в армії, де знову бере верх стара радянська бюрократія", - експерт

1 жовтня в Україні стартував призов, - у планах Міноборони залучити до війська майже 18 тис. новобранців.

Про це у своєму блозі пише заступник директора Українського інституту дослідження екстремізму Богдан Петренко, передають Патріоти України.

"Головною новацією цього сезону стало продовження призовної кампанії (не плутати з періодом служби) на місяць. Простіше кажучи – військкомати матимуть у запасі ще додаткових 30 днів для виконання плану.

А ще простіше: додатковий місяць до призовної кампанії говорить про одне – існують величезні проблеми із залученням молоді на військову службу.

Перше. У нас гібридна система формування армії – контракт та призов. І якщо людина "з дитинства" мотивована на службу, то вона буде орієнтуватися відразу на контракт, або – на вступ до військових вишів. Тому призов переважно здійснюється напівнасильницкими методами – бо він переважно для тих, хто не хоче. І тому йдуть служити або ті, хто не може відкосити, або ті, для кого строкова служба – це "велика сімейна традиція". Останніх з кожним роком стає все менше.

Друге. Війна локалізована. Так, загроза російського наступу ніде не ділась. Але відчуття загрози російської окупації України "по Дніпро" чи "по Збруч" у суспільстві знизились. І це також демотивує воювати молодих українців. Але, як тільки умовна російська армія перетне лінію зіткнення, - біля військкоматів знову виростуть черги. Українське суспільство здатне до саморегулювання і події 2013-2014 років довели до його здатності мобілізуватись і щодо внутрішніх, і щодо зовнішніх загроз.

Локалізація військових дій призвела до того, що в армії знову бере верх стара радянська бюрократія, з її традиціями нехтуванням людей, потягом до покарань та штрафів та системою всезагальної звітності. Люди, які стали новою кров’ю в ЗСУ з 2014 року – тобто отримали реальний бойовий досвід, або звільняються з служби, або плюються на цю гібридну систему, але продовжують служити в надії на покращення, або ж - приймають старі правила, стають частиною старої системи. Така армія не притягує до себе.

Не стільки в наявності призову як такого, скільки у планах на кількість людей, як на мене, лежить одна з найбільших проблем армії, пережиток радянської спадщини. І вона якнайбільше відображає одну з найбільших проблем в українській армії – деіндивідуалізація. Ти стаєш гвинтиком системи, причому гвинтиком, який завжди можна замінити на інший. А коли суспільство вже змінилось – уже колективні цінності витіснені цінностями індивідуальними, така деперсоналізація лякає молоде покоління. Коли Канада вирішує дозволяти військовослужбовцям носити бороди – це і є маркером здатності армії до оновлення. А коли діє статут, написаний ще в Радянському Союзі, коли ти не знаєш будуть у тебе вихідні чи ні – це також є маркером. Маркером для "косарєй".

А щодо ефективності призову та контракту можу сказати лише одне. Армія, яка формується проти волі тих, хто в ній служить (а обов’язок – для багатьох проти волі), - відповідно і мотивована воювати. Так, сьогоднішній призов – це спроба залатати дірки в умовах російської агресії та кадрового голоду армії. Проблема у тому, що інших механізмів, крім "латати дірки" суспільству ніхто не пропонує."

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...