"Сподіватись нема на що": Науковець розвінчав міфи про запаси води в окупованому Криму

Експерт вважає, що не варто витрачати гроші на проекти, які вирішать проблему з водою.

Декан географічного факультету Таврійського академії КФУ імені в. І. Вернадського Борис Вахрушев заявив, що в Північно-Кримському каналі практично не залишилося прісної води. Про це він повідомив під час прес-конференції у Сімферополі у відповідь на слова російських науковців, передають Патріоти України з посиланням на окупаційні ЗМІ.

Він зазначив, що Північно-Кримський канал працював протягом 30 років і рівень витоків був до 30-40%. "Деякі експерти заявляють про те, що Північно-Кримський канал працював 30 років і були витоки до 30-40%, і цікаво, скільки ж води від каналу надійшло в надра і чекає свого господаря? Але я кажу — нічого там не залишилося. Хоча РАН і геологи, мало знайомі з нашим регіоном, наполягають на збереженні цих запасів. Вони вже всі спрацьовані, вже цих запасів немає і на них сподіватися нічого", — сказав учений.

Він пояснив, що безглуздо зараз витрачати гроші на різні проекти, які виконують рішення "водного питання" в окупованому Криму, так як запасів практично не залишилося. "Приходять величезні багатомільярдні проекти для пошуків цієї води. Мені довелося навіть різко виступити і сказати, що ці ілюзії більше питать не треба і гроші витрачати теж не можна, там немає цієї води", — резюмував Вахрушев.

Нагадаємо, Україна раніше забезпечувала до 85% потреб півострова в прісній воді саме через Північно-Кримський канал. Ця вода забезпечувала полив для 140 гектарів сільськогосподарських угідь. З 2014 року подача води з Дніпра на Кримський півострів перекрита шлюзом, побудованим до Перекопського перешийка.

Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...