Справжня катастрофа: Що втрачає РПЦ у разі отримання православними України автокефалії

Російська православна церква втратить не тільки паству, але й велетенські ресурси, якщо визнають канонічність Української єдиної помісної церкви.

Таку думку сайту "24" висловив виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Олександр Леонов, передають Патріоти України.

За словами експерта, якщо говорити про Києво-Печерську Лавру та Почаївську Лавру, то це державна власність. І Українська помісна церква має всі права претендувати на неї. Крім того, з точки зору ЮНЕСКО – це пам’ятки архітектури, і таке рішення можна прийняти на законних підставах.

Щодо іншого майна, то є питання. На думку Леонова, багато в чому це залежатиме від рішення церковних громад. Зокрема, в 2014 році близько 80 приходів перейшли від московського патріархату до Київського саме через вплив громад.

"Центр України, частина на Півдні і Сході підтримають Українську помісну церкву. Оптимістичний прогноз – половина перейде до Української помісної церкви. Песимістичний – третина. РПЦ втратить не тільки паству, але й велетенські ресурси. Це удар, після якого російській православній церкві буде складно піднятися", – підкреслив Олександр Леонов.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...