США офіційно оголосили про те, що мають ворогів, - Горбулін

У світ повернулися "нові" 80-ті роки ХХ століття, які характеризувалися різкими стрибками напруги в холодній війні, жорсткими взаємними заявами, недружніми діями й завершилися поразкою однієї зі сторін.

Володимир Горбулін

Про це в статті для ZN.ua написав екс-секретар Ради нацбезпеки й оборони України (1996–1999), директор Національного інституту стратегічних досліджень Володимир Горбулін, передають Патріоти України.

Він зазначив, що санкції США проти Росії, Ірану й КНДР переформатують картину глобального світу і змушують визначатися інших учасників міжнародних процесів.

"Позиція, яка спостерігалася з 2014 року (насправді – ще раніше) і дозволяла багатьом країнам м'яко дистанціюватися від недружніх дій Росії, опинилася під загрозою. Складається ситуація, коли абстрактну розмову про те, що "цінності для нас важливіші за гроші", доведеться підтверджувати діями. І проблема пошуку щорічного консенсусу стосовно необхідності зберігати санкції виявиться найменшою з проблем європейських урядів", – заявив Горбулін.

Радник президента додав, що підписаний президентом Дональдом Трампом закон публічно оголошує, що у США є офіційні вороги.

"Це не одна "наддержава", а низка невеликих, але регіонально активних країн. Фактично йдеться про своєрідну "Вісьзла", на боротьбу з якою тепер і мають бути спрямовані зусилля США. Іран, Росія та Північна Корея (якій хоч і приділено мало уваги, але важливо, що про неї згадали) – новий колективний супротивник вільного світу, деструктивні дії якого потрібно стримувати й ретельно відстежувати. Вбудовування ж Росії в один ряд з авторитарними Іраном і Північною Кореєю дає чітке розуміння, якою її бачить нині американський законодавець: авторитарною країною, де права людини – порожній звук, а мілітаризм і реваншизм – одні з основ державної політики", – підкреслив він.

На думку Горбуліна, така посилена увага з боку США лестить президенту РФ Володимиру Путіну, який розуміє, що сучасна Росія з її обмеженим суверенітетом недотягує до "головного ворога" Америки. Однак для Росії розмова з ворожою Америкою дає надію на відновлення біполярного світу.

"З іншого боку, той факт, що замість СРСР як "Імперії зла"... нині на порядку денному лише "Іран, Північна Корея і Росія, що примкнула до них", все ж таки не може не засмучувати російського лідера", – додав він.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...