Стало відомо про смерть політв’язня, якого російська влада засудила на п’ять років

Микола Слободян, український політв’язень, якого радянська влада засудила до 5 років ув’язнення, помер на 74 році життя.

Член Росохацької юнацької патріотичної підпільної організації Микола Слободян помер 9 лютого у селі Росохач Тернопільської області, передають Патріоти України.

Чоловік тяжко хворів останні п’ять років. У нього були проблеми із ногами, а також сердечна астма. Нещодавно у Слободяна виявили рак горла.

Микола Слободян був активним учасником підпільної молодіжної організації на Тернопільщині, яка боролася за незалежність України на початку 70-х років. «Він був переконаним націоналістом. У 60-70 роки було багато скептиків: «Та що ви, хлопці, куди там». Такий дух був, переконання, що Україна все-таки колись буде, і треба щось робити. Він підтримував цю ідею і поділяв. У нього, можна сказати, були навіть крайні погляди на все. Просто відчайдушний був хлопець на той час, не боявся», — пригадує його друг Володимир Мармус.

Радянська влада заарештувала Слободяна 22 березня 1973 р. Його засудили разом з шістьма іншими членами організації на закритому засіданні Тернопільського обласного суду 24 вересня цього ж року. за ст. 64 («участь в антирадянській організації») та 62 ч. 1 («антирадянська агітація і пропаганда») до 3 років ув’язнення в таборах суворого режиму та 2 років заслання.

Реабілітували Слободяна вже на початку 90-х відповідно до Закону УРСР від 17.04. 1991 р. «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні».

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...