Сторінками історії: Як радянські війська знищили центр Києва. Страшна правда крізь роки (фото)

Радянська пропаганда змальовувала ті події так, що Хрещатик і околиці були знищені гітлерівськими військами, хоча свідчення вказували на інше.

19 вересня німецькі війська входять до Києва. Старому Хрещатику і його околицям лишалось існувати кілька днів, передають Патріоти України.

Все було відносно спокійно до другої половини дня 24 вересня і тут лунає вибух, який руйнує будинок № 28 в якому розташовувався магазин «Дитячий світ». За ним вибухає дім № 30. Це на розі Хрещатика і вулиці Прорізної (в той час Свердлова).

Посеред теперишнього Майдану Незалежності височила дореволюційна будівля міської думи, з гострим шпилем

В цей день на Хрещатику зібралось багато киян, що здавали радіоприймачі за наказом німців. Будинки продовжували вибухати і руйнування досягло страшних розмірів. Вибухали будинки по вулиці Прорізній, за ними будинки на іншому боці Хрещатика. Пожежу було видно з усіх київських околиць. Красень-Хрещатик був зруйнований, були зруйновані його околиці, в пожежі загинуло сотні киян.

До того ж, радянські війська, відступаючи, вивезли з собою пожежну техніку. Як казали очевидці, німці робили спроби загасати полум’я, але засобів не вистачало, київський водопровід не працював, до того ж підпільні диверсанти псували шланги, що лишились.

Центр міста палав декілька тижнів. Зону пожежі загородили і поставили навколо охорону, а мешканці лишились без даху над головою.

Газета «Українське слово» від 21 жовтня писали, що повністю знищені вулиці Хрещатик, Миколаївська (нині Архітектора Городецького), Мерінговська (нині Заньковецької), Ольгинська, Лютеранська, Прорізна, Пушкінська, Фундуклеївська (нині Богдана Хмельницького), Думська площа (нині Майдан Незалежності).

Радянська пропаганда змальовувала ті події так, що головна вулиця Києва знищена німецькими військами, хоча документальні свідчення і свідчення киян вказували на інше. Але в той час багато хто боявся сказати правду і донести її було майже неможливо. Насправді Хрещатик був замінований радянськими військами при відступі.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...