Сторінками історії: Взяття Білгорода та переговори про мир із Москвою, - Україна 100 років тому

Життя Української держави за матеріалами київських видань 1918-го року...

"У березні із звільненням Києва від більшовиків Українська Народна Республіка отримала столицю. Сюди повернулися Центральна Рада та уряд", - пише у своєму блозі Макс Мирошниченко, передають Патріоти України, і продовжує:

"огочасні газети дають нам зараз змогу оцінювати стан української держави та суспільства. Виявляється, виклики та проблеми тих часів постають перед нами і зараз. Ось що сповіщала преса 13 квітня 1918-го року.

Знайомство із кордонами України

Журналісти газети "Свобода", яка видавалася українцями у США знайомили читачів із кордонами Української Республіки. Що цікаво, вони абсолютно не збігалися із кордонами нинішньої України. Так, наприклад Галичина, Буковина та Закарпаття перебували у складі Австро-Угорської імперії. Поза межами УНР був і Крим, але Гетьман Скоропадський внаслідок економічної блокади домовився із урядом півострова про входження у склад Української Держави на правах автономії.

Не були у складі України і окремі райони нинішніх Луганської та Донецької областей, до речі зараз ці райони майже повністю збігаються із «лднр». Не були визначені кордони із Молдавською Демократичною Республікою, яка увійшла до складу Румунії. Натомість українська адміністрація контролювала третину Вороніжської та Курської губерній, багато нині білоруських міст – Пінськ, Могилів, Гомель, Брест. Нині польське місто Холм із великою територією навкруги також було синьо-жовтим. До другої україно-радянської війни керівництво країни працювало у напрямку підписання чітких договорів про кордони із білоруськими, польськими та румунськими колегами.

У Холмській губернії поляки організовували саботаж та агітацію проти України. З Румунією велися митні війни та єкономічна блокада. Кордон із червоною Росією так і не був визначений – країни розділяла 20-кілометрова нейтральна зона. Конструктивно із Донською козацькою республікою вів переговори Скоропадський – в обмін на Таганрог та землі, що прилягали до сердця її території, - Ростова, донці віддали Українській Державі райони, що прилягали до Луганська та порту Маріуполя.

Захоплення Білогорода та виступи поляків

Газета "Відродження" сповістила киян про взяття військами Української Республіки Білгорода. До другої україно-більшовицької війни він буде складовою частиною Харківської губернії Української Держави. Український Білгород та російський Курськ буде розмежовувати 20-кілометрова нейтральна смуга. Там більшовики будуть тренувати дві дивізії, набрані з українців. Влітку вони будуть вести бої у районі українського Слов'янська для того, щоб інспірувати повстання в Україні.

Львівська газета "Діло" в той же день сповіщала про початок переговорів про мир між ленінським урядом та керівництвом УНР, а також статтю про утвердження української влади у Одесі. Як багато місцевих жителів неприязно ставиться до відкриття українських шкіл та гімназій і появу синьо-жовтих прапорів. Повідомило "Діло" також про вимоги польських поміщиків на Поділлі взяти край під опіку Австро-Угорщини. Цісар Австро-Угорщини не пішов на цей крок, оскільки імперія була пов'язана із Українською Республікою союзним договором."

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...