Страсний тиждень-2018: Що не можна робити і коли пекти паски

Кожен день Страсного тижня називається Великим і присвячений подіям останніх днів життя Ісуса Христа на землі.

Страсний тиждень або Страсна седмиця - це останні шість днів Великого посту перед Великоднем, які віруючі проводять по-особливому, намагаючись максимально зосередитися на підготовці до головного християнського свята - Світлого воскресіння Христового, що відзначається в 2018 році 8 квітня, передають Патріоти України.

Кожен день Страсного тижня називається Великим і присвячений подіям останніх днів життя Ісуса Христа на землі, його страждань на хресті, смерті і поховання. Віруючі в ці дні намагаються відвідувати всі богослужіння і тримають найсуворіший піст.

Весь Страсний тиждень віруючі дотримуються найсуворішого посту. Не можна вживати в їжу м'ясо, рибу, яйця, молочні продукти. У Страсний тиждень не можна співати, танцювати, необхідно ходити на служіння і максимально очиститися до світлого свята Великодня.

Зазначимо, що кожен день Страсного тижня відведений для якихось справ по господарству.

Великий понеділок

Так, в Великий понеділок, 2 квітня, згадують старозавітного патріарха Йосипа, через заздрощі проданого братами в Єгипет, що стало прообразом страждань Ісуса, а також безплідну смоківницю з Євангелія, яку Христос прокляв, бо вона - символ душі, що не приносить духовних плодів: істинного покаяння, віри, молитви і добрих справ.

З їжі в цей день дозволяються тільки сирі овочі та фрукти, а також хліб з водою.

У перший день Страсного тижня віруючі починають готуватися до Великодня, приводячи в порядок себе і своє житло. У цей день прийнято проводити генеральне прибирання будинку і велике прання.

Великий вівторок

У Великий вівторок згадують викриття Ісусом фарисеїв та книжників і притчі, розказані Спасителем в Єрусалимському храмі, про данину кесарю, про воскресіння мертвих, Страшний суд, про десять дів і про таланти.

У вівторок, 3 квітня, православні згадують також патріарха Константинопольського Фому. У давнину в цей день до світанку готували зілля від лихоманки. У народі говорили: «Святий Фома лихоманку жене».

Харчуватися в цей день дозволено так само - сирими овочами, фруктами, хлібом та водою.

Велика середа

Велика середа присвячена покаянням грішниці, яка, омивши сльозами і помазавши дорогоцінним миром ноги Христа, підготувала його до поховання, а також зрада Ісуса апостолом Юдою Іскаріот, вчинена за 30 срібняків.

На Русі вважалося, що в цей день нечиста сила особливо бешкетує, і жінки намагалися поводитися якомога суворіше. Під забороною були заняття рукоділлям.

Харчуватися в цей день дозволено так само - сирими овочами, фруктами, хлібом та водою.

Чистий четвер

Великий четвер, він же - чистий, відсилає до Таємної вечері, на якій Ісус встановив таїнство Євхаристії, тобто Святого причастя, і зробив обмивання ніг учнів в знак глибокого смирення і любові до них.

Також в цей день згадують молитву Ісуса в Гетсиманському саду та зрада Іуди.

У народі в Чистий четвер прийнято вставати до сходу сонця, вмиватися, прибирати, прикрашати оселю і готувати частування на Великдень, а саме - фарбувати яйця, пекти паски, робити пасочку.

У Великий Четвер радили підстригати в перший раз волосся однорічній дитині (до року стригти вважалося гріхом), а дівчатам – кінчики кіс, щоб росли довшими і густішими. У всієї домашньої худоби теж радили вистригати жмут вовни для здоров'я і благополуччя.

У Чистий четвер слід перерахувати гроші три рази, щоб весь рік «водилися» гроші.

Якщо до зорі вмиватися на Великий (Чистий) Четвер, потрібно примовляти: «Змиваю те, що напустили на мене, то чим душа і тіло розуміється, все Чистим Четвергом знімається».

З їжі в цей день дозволяються тільки сирі овочі та фрукти, а також хліб з водою.

Страсна п'ятниця

В Страсну або Велику п'ятницю від їжі рекомендується зовсім утриматися, оскільки це найскорботніший день Страсного тижня, в який згадують хресні муки і смерть Ісуса Христа.

Тим, хто не може повністю утриматися від їжі, дозволено покуштувати трохи хліба і води, але один раз в день і після чину виносу Плащаниці, яким закінчується вечірнє богослужіння.

У народі в Страсну п'ятницю заборонялося працювати. Говорили, що в цей день «пташка гнізда не в'є».

Велика субота

Велика субота- це день спокою і спогадів про перебування Христа у гробі. У храмах проходить освячення великодніх страв. А в Єрусалимі відбувається церемонія сходження Благодатного вогню.

Великдень

Світле воскресіння Христове, воно ж - Великдень, в 2018 році відзначається 8 квітня. Це найголовніше християнське свято, встановлене на честь воскресіння Ісуса, що є центром всієї біблійної історії.

У народі ж вважали, що Страсний тиждень - це час розгулу нечистої сили, тому люди намагалися до самої Пасхи бути небагатослівними, уникати гучних гулянь і співів і взагалі всіх розваг.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...