Субсидії: Міфи та реальність

Тема субсидій актуальна, тому навколо неї кожен день виникають нові міфи.
Розглянемо, які з них зараз найбільш актуальні і спробуємо їх розвінчати, передають Патріоти України з посиланням на Dom.RIA.

Депозит або субсидія

Депозити в банківських установах не враховуються як доходи і не можуть вважатися перешкодою для призначення субсидії. Раніше – це було дійсно так, але вже з 21 липня 2015 року в законодавство були внесені необхідні зміни.

  • Міністр соціальної політики прокоментував цей міф: Помилковою є інформація, що субсидій позбавлять ті сім’ї, які мають депозитні рахунки в сумі понад 50 тисяч гривень або інші доходи. Депозити і відсотки за ними не обліковуються як доходи і не входять до переліку критеріїв, на підставі яких може бути відмовлено в наданні субсидії.

Але варто пам’ятати, що субсидія не буде призначена, якщо хтось із зареєстрованих у житловому приміщенні членів сім’ї протягом року перед зверненням за призначенням житлової субсидії здійснив велику покупку на суму понад 50 тисяч грн (крім медичних послуг).

Є земля – немає субсидії

Володіння будь-якою нерухомістю жодним чином не вплине на право отримання субсидії. Враховується лише дохід, який приносить ця нерухомість власникам. Тобто, якщо це земельний пай, який передається в оренду – вважається прибуток від оренди, а якщо пай, який використовується тільки в особистих цілях, то і прибутку жодного немає. Аналогічна ситуація і з квартирами і будинками. Раніше дійсно були обмеження по майну субсидіанта, але зараз цих критерій скасування субсидії немає.

Важливий момент – субсидія може бути призначена людині тільки за місцем реєстрації, отже ви не зможете отримувати субсидію на кількох квартирах одночасно.

Витрачайте всю субсидію

Немає жодної необхідності використовувати комунальні послуги в точності з сумою субсидії. Якщо є можливість заощадити – краще скористатися нею. Економія вигідна з кількох причин:

  • дбайливе ставлення до ресурсів покращує екологію;
  • зекономлені гроші можуть бути повернені субсидіанту у вигляді монетизації субсидій;
  • прийом заявок на монетизацію субсидій продовжено до 1 листопада.

Про останній пункт, який проводиться згідно з Постановою Кабміну № 534 від 23.08.2016, ми неодноразово вже згадували. До 1 листопада приймаються заявки субсидіантів на повернення невикористаних коштів – еквівалент вартості 150 кВт електроенергії – максимум 135 грн і еквівалент вартості 100 кубометрів природного газу – максимум 135 грн.

  • Як зазначає міністр: Випалювати газ до рівня призначеної субсидії не тільки безглуздо, але і невигідно. Якщо люди не використовували всю норму ресурсів на сім’ю, зекономлені кошти субсидії залишаються на рахунках сім’ї і можуть бути використані в наступні місяці, в тому числі і для погашення обов’язкової частини платежу.

Діти зареєстровані? Батьки нічого не отримають

Інколи виникає ситуація, коли дорослі діти, хоч і зареєстровані з батьками, але проживають в іншому місці. Так, літні батьки переживають, що можуть залишитися без субсидії, адже зарплатня дітей більше мінімуму. Але правда така, що вони можуть подати на субсидію навіть, якщо з ними зареєстровані дорослі діти. Комісія прийме до уваги документ, в якому буде підтверджено тимчасова відсутність осіб з числа зареєстрованих. А якщо вони не зможуть надати необхідний документ, комісія прийме рішення на підставі акту обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

  • Як прокоментував ситуацію міністр: Рішення комісії приймається з урахуванням наявності документа, що підтверджує тимчасову відсутність осіб з числа зареєстрованих. При відсутності документа – на підставі акта обстеження матеріально-побутових умов проживання сім’ї.

Якщо є борг, то субсидію відберуть

Цей міф частково правдивий. Якщо у вас є борг, який ви не сплачуєте більше двох місяців, субсидію вам дійсно можуть не призначити. Але уникнути цього дуже просто:

  • необхідно подати заяву про реструктуризацію боргу;
  • необхідно оплачувати борг хоча б частково, але кожен місяць.

Таким чином держава знімає частину навантаження боржника з нього самого і дозволяє вийти із замкнутого кола комунальних боргів. Якщо ви не встигли подати на реструктуризацію, ви можете почати оплачувати борг невеликими частинами, щоб комісія могла бачити рух коштів на вашому особовому рахунку і подавати на субсидію.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...