Сучасні технології проти раку: Новий нанобот знищує пухлини

Вчені продовжують активно працювати над новими підходами до подолання онкологічних хвороб, і останнє відкриття в сфері нанотехнологій дає надію на те, що вже скоро це стане реальністю.

3D-ілюстрація нанобота, який атакує ракові клітини

Вченим вдалося розробити автономну систему ДНК-нанобота, здатну знищувати ракові пухлини. Новий мікро-робот здатний самостійно знаходити пухлину та перекривати до неї постачання крові, йдеться у Futurism, передають Патріоти України.

Запрограмовані наноботи – тобто пристрої чи не мікроскопічного розміру – переносять речовину для згортання крові – тромбін – до кровоносних судин. Як тільки нанобот досягає місцепризначення, «він надсилає тромбін прямо в серце ракової пухлини», – йдеться у статті.

Це стало справжнім проривом в сфері наномедицини, яка використовує молекулярні інструменти для діагностики та лікування хвороб. «Лікування раку сучасними методами хіміотерапії подібне до розпилення отрути на цілий сад зарази того, щоб знищити один бур’ян. Було б набагато ефективніше розпиляти невелику кількість отрути, але безпосередньо на бур’яни, при цьому зберігаючи троянди. В цій аналогії волосяні фолікули, імунні клітини та епітелій у ракових пацієнтів – це троянди, отруєні хіміотерапією. А використовуючи нанотехнології, ми можемо спрямувати хіміотерапію безпосередньо на пухлину та мінімізувати вплив на решту частин тіла», – пояснює сайт центру наномедицини при Університеті Джона Гопкінса у США.

Іншими словами, особливістю нової маленької біологічної зброї проти онкології є саме те, що на відміну від хіміотерапії, цей підхід націлений конкретно на пухлину завдяки ДНК-аптамеру.

«Спеціальне навантаження на поверхні кожного бота спрямовує його в білок, нуклеонін, який утворюється лише у великих кількостях на поверхні ракових клітин. Оскільки він не знаходиться на поверхні здорових клітин, наноботи оминають їх», – пояснює Futurism.

Цю техніку розробила команда науковців з Університету штату Аризона та Китайського національного центру нанонауки та технологій. В дослідженні, яке вчені опублікували в науковому журналі Nature Biotechnology, йдеться про те, що наноботи заблокували постачання крові раковим клітинам та нанесли їм значної шкоди вже протягом перших 24 годин лікування.

Вчені успішно використали технологію на мишах та мініатюрних свинях, і якщо їм вдасться знайти клінічного партнера для початку тестування методу на людях, це може суттєво змінити боротьбу із онкологією, мовиться у статті.

Хао Ян, директор Центру молекулярного дизайну при Університеті штату Аризона пояснив Science Daily, що даний метод можна використовувати проти багатьох видів ракових пухлин. Для нього результати дослідження стали кінцем початкової фази в розвитку наномедицини.

«У миші, яка мала меланому, наноробот не тільки вплинув на первинну пухлину, але й запобіг утворенню метастазів, демонструючи перспективний терапевтичний потенціал», – цитує видання Яна.

Персоналізовані вакцини проти раку

Іншим важливим кроком вперед у боротьбі проти раку стала пропозиція вчених зі Стенфордського університету у США використовувати індуковані стовбурові клітини для того, щоб навчити імунну систему атакувати пухлини або навіть запобігти їх утворенню. Іншими словами, вони хочуть використовувати ці клітини для створення персоналізованих вакцин.

Дослідники зі Стенфордського університету нещодавно також розробили речовину, яка при введенні в пухлину повністю знищує її разом з усіма іншими тілами, пов’язаними із раком в організмі. Для знищення пухлини вчені використовують імунні клітини самого пацієнта, і ін’єкція, ймовірно, буде дуже ефективною одразу проти кількох видів раку.

«Речовина «вмикає» імунні клітини всередині пухлини, які вдалося «приспати» раковим клітинам. Після цього препарат посилює ефективність цих імунних клітин при знищенні загарбника», – йдеться в Futurism. Вчені готові перейти до тестування «вакцини» на людях.

Універсальний аналіз крові на рак

Ще одним з найзначніших нещодавніх досягнень у боротьбі з раком стала розробка універсального аналізу крові CancerSEEK, який зможе виявляти рак на його початкових стадіях ще до появи перших симптомів. Новий метод здатен знаходити вісім поширених видів раку, включаючи рак печінки та підшлункової залози, які особливо складно виявити на ранніх стадіях, йдеться в LiveScience. Незабаром метод почнуть випробовувати на людях, яким ще не діагностували рак, і саме це покаже справжню користь від тесту в найближчому майбутньому.

Змусити ракову пухлину «померти з голоду»

Група вчених з Університету Вандербільта у Нашвіллі тим часом випробовує новий метод ефективної боротьби з раком, який полягає в тому, щоб буквально змусити ракову пухлину «померти з голоду», йдеться в Medical News Today.

Дослідникам вдалося зупинили зростання пухлин, використавши речовину V-9302, здатну блокувати поглинання або абсорбцію глутаміну раковими клітинами,– йдеться у статті. Глутамін – одна з амінокислот, якої досить багато в організмі людини, особливо в крові та кістковій тканині, і саме ним «живяться» пухлини.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...