"Суд не зобов'язаний враховувати результати перевірки на поліграфі", - експерт-кримінолог про справу Савченко

Результати перевірки на поліграфі не можуть бути єдиним доказом у справі позафракційного нардепа Надії Савченко, який підтверджує її провину.

Анна Маляр

Про це в коментарі виданню "ГОРДОН" заявила юрист, експерт-кримінолог Анна Маляр, передають Патріоти України.

"Українське законодавство не дозволяє і не забороняє використовувати поліграф. Тому діє принцип: усе, що не заборонено законом, – дозволено. Єдине – комп'ютерний поліграф дозволяють використовувати в роботі з особовим складом органів внутрішніх справ. Щоправда, конкретна особа має дати на це свою згоду. Не можна, щоб людина була у стані алкогольного або наркотичного сп'яніння. Процедура також виключена під час серцево-судинних хвороб і вагітності. Враховуючи, що поліграф не заборонений, його використовують не тільки у кримінальному, а й у цивільному та адміністративному процесах. Результати експертизи на поліграфі суд може враховувати як докази. Головне слово тут "може". Тобто суд не зобов'язаний враховувати дані поліграфа як докази у справі Савченко. По суті, суд може діяти на власний розсуд", – зазначила юрист.

За її словами, до перевірки на поліграфі вдаються в тому разі, якщо підозрюваний плутається у свідченнях. "З огляду на все, у Савченко не було протипоказань для проходження експертизи на поліграфі. І вже суд вирішить, брати ці результати до уваги чи ні. Навіть у тих країнах, де використання поліграфа дозволено, суди не зобов'язані враховувати результати експертиз. Річ у тім, що вчені ще не визначилися до кінця з достовірністю даних такої експертизи. А у кримінальному провадженні такі результати не можуть бути єдиним доказом. До такої експертизи переважно вдаються, якщо є якісь протиріччя в показаннях. Тобто потрібні й інші докази. Провину Савченко не може бути підтверджено самим лише поліграфом", – підкреслила Маляр.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...