Суд за апеляцією Міноборони відмовився визнати жінку-добровольця учасницею війни на Донбасі

Апеляційний суд не визнав факт участі в бойових діях на Донбасі добровольця Марії Берлінської, яка воювала з вересня 2014 року.

Про це Берлінська написала на своїй сторінці в Facebook, передають Патріоти України.

"Як мене сьогодні судили. Так, саме судили. Після проголошення рішення навіть слова не дали. Ну, це деталі. Це пост про подяки. Подяка від держави за ці роки служби. А суть така. У 2014 році, 1 вересня я поїхала на фронт добровольцем. Це був зовсім інший фронт, ніж сьогодні. Той, хто був, назавжди запам'ятав. Спочатку була в складі "Айдару", потім, коли там почався хаос зі зміною комбатів, почала працювати з різними підрозділами. Як це технічно виглядало? Телефонує/пише командир підрозділу: "Ми знаємо, що ви недавно літали для сусідів бригади, нам дали ваш контакт, приїжджайте попрацюйте для нас. У нас немає безпілотників, фахівців, тому чим швидше, тим краще". Ліричний відступ - тямущих фахівців до цього часу на фронті можна перерахувати на пальцях, вони на вагу золота. Спочатку ми працювали з Олексієм Барановським. Потім у 2015 до аеророзвідувального екіпажу приєднався Ігор Луценко (зараз народний депутат - ред.). За цей час об'їхали практично всю лінію фронту вздовж і впоперек. З літаком працювати було безпечніше, все ж дистанція дозволяє. З коптером ще той адреналін, особливо при коригуванні вогню артилерії. Інколи стоїш на відстані 70-100 м від ворога. На питання, де ви були найближче, скільки метрів? - відповідаю - 11 кілометрів углибину військ супротивника, за нашу нулівку. Це було на початку війни - безумство і відвага. Зараз я б уже навряд так ризикнула. Так ось. Сьогодні мені в українському суді сказали, що мене там не було. Узагалі", - зазначає Берлінська.

За її словами, усі ці роки з самого початку війни на Донбасі вона абсолютно не займалася легалізацією свого статусу і не отримувала зарплату.

"Влітку цього року я вирішила все ж отримати від держави якесь підтвердження. Увага - не статус УБД, не пільги. Просто рішення суду про визнання цього юридичного факту. Щоб держава визнала: ця людина на війні захищає свій народ. І суд визнав. Прийшли свідки - побратими і сестри, підтвердили. Деякі окремо нотаріально. Серед них звичайні солдати, офіцери, комбат, комбриг, добровольці ... До того ж я надала купу фото, відео. Суд усе розглянув та ухвалив рішення - визнати це як юридичний факт. І що, ви думаєте, сталося далі? Правильно. Міністерство оборони подало апеляцію. Мовляв, нічого не знаємо, за нашими наказам не проходила, отже, не було. І взагалі, треба ще правоохоронним органам розібратися, хто це така, намагається шахрайством собі якісь пільги отримати. Я не жартую , так і написали ... Сьогодні, коли суддя оголосила рішення, насамкінець сказала:"Ідіть у міністерські комісії та отримуйте свій УБД"! "Ви що, не розумієте, що справа не в отриманні статусу, а в простому визнанні юридичного факту?" - іронічно поцікавилася я. Але судді втрьох тільки кумедно кліпали очима, як старі сонні сови. Вони ухвалили судове рішення, не прийшовши до тями", - пише доброволець Берлінська.

"Кілька політиків за ці роки пропонували "допомогти в отриманні статусу". І були з цим послані. Ще не вистачало, щоб хтось робив мені "послугу" за те, що я колись у пекло війни прийшла добровольцем. "Інакше ви ніяк не отримаєте, до того ж, із вашою публічною критикою міністра", - сказав якось один. Я тоді посміхнулася і не повірила. Можливо, даремно. Але я хочу, щоб судді, міністр, і все його міністерство (за винятком декількох порядних людей) зрозуміли одну просту річ - я вас усіх весело кручу на земній осі. Надсилайте далі наввипередки пачками своїх синів під Бахмут, у штаб АТО на кілька місяців, посидіти над папірцями, щоб повернутися з посвідченням учасника. Учасники перегонів щурів). Я ніколи не розраховувала на щось "державне". Тільки на себе і на таких, як я. Я не буду подавати ніяких касаційних скарг, нічого нікому далі не буду доводити. Те, що я учасниця цієї війни, навіть росіяни давно і неодноразово визнали, проклинають мене на чому світ стоїть у новинах як "небезпечну бандерівську карательницю"). Я щаслива людина, тому що маю підтримку і визнання кращих людей суспільства. Ви ж вдаєтеся до дешевої помсти, це виглядає жалюгідно і комічно. Ви боїтеся визнати те, що й так відомо моєму народові. Наш народ визнає мій внесок у справу загального захисту і буде це пам'ятати. Вас, безіменні Стерв'ятники, чекає забуття", - підсумовує Берлінська і дякує свого адвоката Костянтина Пінчука за те, "що терпів цю юридичну єресь".

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...