Суддя з Дніпра відмовилася судити терористів "ЛНР"

Суддя Бабушкінського суду Дніпра Елеонора Женеску мотивувала своє рішення тим, що має майно на окупованій території Донбасу.

Елеонора Женеску

У Дніпрі через самовідвід суддів не відбулося судове засідання у справі за обвинуваченням ватажків угруповання «ЛНР» про збитий український літак, передають Патріоти України з посиланням на Радіо Свобода.

У четвер в Бабушкінському районному суді міста мало відбутися підготовче засідання по слуханню справи проти ватажка «ЛНР» Ігоря Плотницького та двох ватажків НВФ Олександра Гурєєва і Андрія Патрушева, відкритого через збитий в Луганську в 2014 році літака Іл-76 з 49 українськими військовослужбовцями на борту .

Однак двоє з трьох членів суддівської колегії заявили про самовідвід. Так, суддя Елеонора Женеску мотивувала своє рішення тим, що має майно на окупованій території Донбасу, а суддя Андрій Леонов - тим, що при автоматичному розподілі цієї справи враховувався один з колишніх суддів Бабушкінського суду, повноваження якого закінчилися більше року тому.

Як зазначив представник потерпілих - сім'ї загиблих бійців - Сергій Погосян, Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає самовідвід суддів, однак він здивований мотивацією судді Леонова.

«Як з'ясувалося сьогодні, колишній суддя цього суду, а саме пан Чулінін, до сих пір враховується при розподілі справ в Бабушкінському суді. Для довідки: суддя Чулінін Д. був звільнений зі своєї посади ще 16.02.2016 року. Тобто з 16.02.2016 року всі справи, які були розподілені між суддями Бабушкінського районного суду, були розподілені з порушеннями?»- зазначив Погосян.

За словами адвоката, тепер для розгляду справи повинні сформувати нову колегію суддів.

«З урахуванням сезону відпусток, наступне засідання може відбутися тільки у вересні», - вважає він.

У січні 2017 прокуратура Дніпропетровської області повідомила, що передала в суд обвинувальний акт проти керівника терористичної організації «ЛНР» Ігоря Плотницького і двох командирів незаконних збройних формувань у справі збитого літака Іл-76. Дії цих осіб кваліфіковані як терористичний акт (частина 3 статті 258 Кримінального кодексу України).

17 грудня 2015 в Павлоградському районному суді Дніпропетровської почався судовий процес у справі про загибель 49 українських військовослужбовців в літаку Іл - 76, збитий 2014 році терористами в аеропорту Луганська. На лаві підсудних був один фігурант, генерал-майор Віктор Назаров, який в момент трагедії був начальником штабу антитерористичної операції. Його звинувачували в скоєнні злочину, передбаченого ч. 3 ст. 425 Кримінального кодексу України (недбале ставлення до служби, скоєному в бойовій обстановці, що спричинило тяжкі наслідки). Суд засудив його до 7 років ув'язнення, проте генерал подав апеляцію.

Нагадаємо, 14 червня 2014 на території Луганської області з переносного зенітно-ракетного комплексу були вражені літак Іл - 76МД. Той загорівся і впав. На його борту перебували 40 військовослужбовців 25-ї окремої парашутно-десантної бригади та 9 членів екіпажу. Всі загинули.

Як з'ясував CRiME з відкритих джерел, колишній суддя одного з районних судів Луганська Елеонора Женеску, в зв'язку з окупацією переїхала в Дніпро, володіє в окупованому місті квартирою площею, 76,1 кв.м. і гаражем площею 22 кв.м.

Крім того, мати судді - Олена Женеску, згідно з Реєстром нерухомості, є співвласником нежитлового приміщення в Луганську площею 1572,6 кв.м. і власником квартири площею 81,6 кв.м. А батько, головний архітектор Луганська В'ячеслав Женеску, є власником дачного будинку площею 35,4 кв.м., розташованого в Луганській області.

Згідно з декларацією за 2015 рік Женеску володіла автомобіль Mitsubishi ASX 2011 випуску і Mitsubishi Pajero Sport 2008 року випуску, придбаний за 287, 7 тис. грн, при річній зарплаті 196,6 тис. грн.

Однак в декларації за 2016 рік цих автомобілів вже немає. Зате щасливої судді пощастило і вона, отримала цінний приз від ПАТ «Дніпропетровськ-Авто» (код ОКПО 20220933) у вигляді автомобіля SMART FORFOUR 52KW 2016 року випуску. вартістю в 406 тис грн.
Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...