"Судячи з риторики "кремлівських дармоїдів", Москва готова на обмін Сенцова", - правозахисниця

Україна має шанс за рахунок всіх "загублених" військовослужбовців РФ, які перебувають в українських в'язницях, повернути не тільки Олега Сенцова, а й інших в'язнів Кремля - тих, хто голодує або має серйозні проблеми зі здоров'ям.

Олег Сенцов

Про це написала у Facebook правозахисниця Марія Томак, передають Патріоти України.

Наводимо її текст повністю: "21 день голодування Олега Сенцова. Але є і добрі новини.

Завдяки Радіо Свобода, яке запросило висловитися в ефірі кремлівських пріхлєбатєлєй Маркова і Затуліна (роль останнього у російській аргесії проти України, як відомо, далеко не остання і він, як іронічно каже Михайло Соколов, "чувствует тонко настроения в верхах"), так от завдяки їх коментарям очевидно, що Кремль вже готовий на обмін.

Обоє цих дєятєлєй прямо визнають необхідність обміну, бо виявляється, що Сенцов не такий вже й страшний терорист, а ще через обмін ми "увєлічім пространство свободи в мірє"... І обмін може відбутися, як у разі з Савченко, навіть на колишніх, за словами Затуліна, російських військових. Тобто маємо шанс за рахунок всіх цих потєрявшихся із простроченими військовими квитками повернути не тільки Олега, а й інших - щонайменше тих, хто голодує або має серйозні проблеми зі здоров'ям, кого пресують у колоніях. Я сподіваюся, ми цим шансом скористаємося. Головне - не втратити момент перед Чемпіонатом світу з футболу.

Далі цитую пряму мову.

Константин Затулін: "Если мы применили этот метод, когда дело касалось Савченко и наших российских военнослужащих бывших и действующих, занялись обменом по этому поводу, то в принципе нет на самом деле каких-то непреодолимых препятствий для того, чтобы мы использовали этот пример в качестве прецедента. При этом не берусь судить, поскольку есть многообразные обстоятельства. Во всяком случае Савченко, которая, с одной стороны, лицо женского пола, с другой стороны – нами была обвинена в соучастии убийства журналистов российских, и Сенцов, который хоть и виноват по нашим законам, его вина была в суде доказана, тем не менее, жертв в этом случае не было, не было физических потерь и так далее. Это, конечно, существенно и должно быть принято во внимание, в том числе с точки зрения осуществимости такого обмена".

Сергій Марков: "Вообще говоря, идея обмена правильная, все-таки она дает возможность людям с разной стороны оказаться среди своих, одновременно в общем и целом увеличивать пространство свободы в мире, все-таки больше людей оказывается на свободе. Поэтому сама идея правильная".

Нагадаємо, з майже семи десятків українських політв'язнів четверо оголосили голодування. Олег Сенцов міститься в колонії "Білий Ведмідь" у місті Лабитнангі Ямало-Ненецького округу РФ, голодує сьогодні 21 день. Український активіст Володимир Балух утримується в Криму, голодує 77 день. Олександр Шумков - 11 день. Олександр Кольченко - 4 день. Вимога Сенцова - звільнити всіх українських політв'язнів, яких утримує Кремль.

Сенцов і кримчанин Олександр Кольченко були затримані представниками російських спецслужб в Криму в травні 2014 за звинуваченням в організації терактів на півострові. У серпні 2015-го Північно-Кавказький окружний військовий суд у Ростові-на-Дону засудив Сенцова до 20 років колонії суворого режиму за звинуваченням у терористичній діяльності на території Криму. Кольченко отримав 10 років колонії. Обоє свою провину не визнали.

Правозахисний центр "Меморіал" вніс Сенцова і Кольченка в список політв'язнів.

Опублікував: Олег Устименко
Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...