Сум і гордість: 95 років з дня народження великого сина Грузії, Вірменії та України (відео)

Сьогодні 95 років з дня народження талановитого і неповторного Сергія Параджанова.

На жаль всесвітньовідомий режисер не дожив до цього віку – помер у 1991 році від раку легень, але залишив по собі справжні шедеври кіномистецтва, передають Патріоти України з посиланням на Факти ICTV.

Найвідоміший фільм Тіні забутих предків, знятий у 1965 році за повістю Михайла Коцюбинського. Екранізація повісті Коцюбинського отримала 70 міжнародних нагород у двох десятках країн.

Натомість у Радянському союзі Тіні забутих предків принесли митцю лише проблеми. Адже прем’єра фільму перетворилася на масові акції протестів. Переглянувши цю стрічку, українці вимагали від тодішньої влади звільнити ув’язнених дисидентів.

Саме за свою громадянську позицію Параджанову довелося чотири роки провести за ґратами. Радянська влада звинуватила його в українському націоналізмі та спекуляції. Та навіть перебуваючи у в’язниці, митець не припиняв творити. Там він малював, писав новели, аби потім вийти на волю та все це екранізувати. А ще багато жартував.

Вийти на волю Параджанову допомогли всесвітньо відомі митці. Акції на підтримку українського режисера влаштовували Годар, Антоніоні, Арагон і Фелліні. Та навіть після звільнення радянська влада працювати Параджанову не давала. Йому довелося покинути Україну і переїхати у Тбілісі. І це неабияк пригнічувало режисера.

Та попри нелегку долю, за свої 66 років Сергій Параджанов устиг зняти 8 художніх та стільки ж документальних стрічок. Його вважають засновником поетичного українського кіно. Він сам створював костюми акторам та декорації для фільмів. Багато сучасних світових кінорежисерів Параджанова називають геніальним митцем минулого століття, а Тіні забутих предків найкращою картиною, знятою за весь час існування кіноіндустрії.


Інформація, котра опублікована на цій сторінці не має стосунку до редакції порталу patrioty.org.ua, всі права та відповідальність стосуються фізичних та юридичних осіб, котрі її оприлюднили.

Інші публікації автора

Один з найважливіших для християн днів року. Благовіщення Пресвятої Богородиці: Історія і заборони свята

понеділок, 25 березень 2024, 6:15

25 березня за новим стилем (7 квітня - за старим) - Благовіщення Пресвятої Богородиці, яке належить до числа дванадесятих свят, тобто, найбільш значущих у житті Ісуса Христа і Богородиці. За Біблією, саме в цей день Архангел Гавриїл повідомив Діві Марі...

День Віри, Надії, Любові та Софії: Народні прикмети 17 вересня

неділя, 17 вересень 2023, 8:18

За новоюліанським календарем християни східного обряду України вперше святкують день ангела жінки на ім'я Віра, Любов, Надія і Софія. Ще минулого року цей день припадав на 30 вересня. Також в честь цього дня іменинницям обов'язково потрібно сходити в ц...